NRK Meny
Normal

Trives med ulveflokk i nabolaget

Sjøl om ulv har gått over jordet der hestene sto på beite vil ikke Emte Elisabeth Jahnsen bli kvitt ulvene i Julussdalen i Elverum. Hun er mer bekymra for at de skytes.

Trives med ulv som nabo

IKKE REDD: Emte Elisabeth Jahnsen har flere islandshester midt i ulvereviret. Men er ikke redd for ulveangrep.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hvis ulvefamilien som holder til her skytes vil det jo komme andre ulver hit østfra, sier gårdbrukeren som har etablert seg med oppdrett av islandshester midt i Letjenna-reviret.

Hun viser til forskere som mener at sjøl om ulveflokkene skytes vil det komme ulver østfra til samme område fordi det er et naturlig område for ulv å etablere seg.

Jeg tror det er bedre å leve med dem som er etablert seg her nå, som ikke har skapt noen problemer for meg, enn å få nye som skal etablere seg her, sier Jahnsen.

Kjerringa mot strømmen

Emte Elisabeth Jahnsen som er landbruksutdannet er fullstendig klar over at hennes meninger ikke er veldig populære blant en del som bor midt i ulvesona. Flere har gitt uttrykk for at de er redd for ulven.

Trives med ulv som nabo

LØPER FRITT: På jordet der hestene løper fritt var det ulv en gang. Men den stakk da hunden kom.

Foto: Anne kari Løberg / NRK

Sjøl om hun bor midt i et ulverevir har hun bare sett ulv en gang, men da ganske nære. For to år siden kom to ulver inn på jordet der islandshestene står på beite like ved gården. Siden hun visste at det var ulv i området da hun flyttet til gården for fem år siden har hun skaffet seg vokterhunder som egentlig skal skremme bort rovdyr.

Jeg slapp ut den ene hunden for å se hvordan den reagerte på ulvene. Da ulvene var 200 meter fra meg snudde de og løp inn i skogen igjen, forteller Jahnsen.

Trives med ulveflokk i nabolaget

VOKTERHUND: På gården går en pyreneerhund og passer på hestene.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hun deler ikke frykten for ulv, men mener det finnes mye annet å være redd for.

Hva hvis ulven har endra adferd og blitt mindre redd mennesker?

Da får man heller prøve å skremme den vekk enn å skyte den, mener hun.

Ulike meninger

Etter nyttår har flere tusen hedmarkinger reist til Oslo for å demonstrere mot at miljøministeren sa nei til å felle 32 ulver i Hedmark.

Fakkeltog mot ulvepolitikk

MASSIV OPPSLUTNING: Over 4000 fakler var delt ut til demonstranter som marsjerte fra Stortinget til Statsministerens kontor mandag kveld.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Sjøl om over 4000 fakler ble delt ut foran Stortinget mandag kveld, i den massive demonstrasjonen for at regjeringa skal opprettholde Stortingets vedtak, mener Emte Elisabeth Jahnsen at det ikke betyr at alle i Hedmark ønsker ulvejakt.

Mitt inntrykk er at bildet er mer nyansert. Det er jo mange i Hedmark som synes det er greit med ulv i skogene, sier hun.

Hun viser til en meningsmåling som Sentio Research gjorde for HA i januar som viser at 7 av 10 Hedmarkinger er for ulv så lenge antallet begrenses noe.

Den viser at 1 av 5 vil at skogene skal jaktes tomme for ulv. Bare 2.9 prosent svarer at de ikke har noen mening om ulvesaken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Holder igjen penger til skoleløft

  Hedmark fylkeskommune holder igjen 73 millioner til oppgradering av Skarnes videregående skole. Grunnen er at kommunepolitikerne vil ut av Innlandet og inn i nye Viken, bekrefter Aasa Gjestvang, fylkesråd for videregående opplæring til Glåmdalen.

  Skarnes videregående skole
  Foto: Ann Kristin Mo
 • Mye snø gir økte byggekostnader

  Rydding av snø gir merarbeid og økte kostnader for en rekke byggeprosjekter. Bare på en byggeplass i Lillehammer har Veidekke AS hatt en merkostnad på rundt 600.000 kroner på grunn av snøen som må ryddes vekk. Det skriver GD.

 • Det blir Innlandet Venstre

  Venstre i Hedmark og Oppland slår seg sammen. Det blir Innlandet Venstre fra 1. januar 2020. Vedtaket ble gjort enstemmig på årsmøtene til de to fylkespartiene.