Hopp til innhold

Vil bli like populær som Birken

Ridderuka på Beitostølen ønsker å bli mer populær blant ungdommen. Drømmen er at riften om deltakerplass i vintersportsarrangementet for funksjonshemmede skal bli like stor som på Birkebeinerrennet.

Stine Magistad Johansen og Kristian Moen

Instruktør Stine Magistad Johansen og deltaker Kristian Moen trives i alpinbakken på Beitostølen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Vi spøker litt med at det hadde vært gøy å selge alle deltakerplassene på 16 sekunder, slik som billettene på Birkebeinerrennet. Det sier generalsekretær i Foreningen Ridderrennet, Elisabeth Kollerød med et smil.

Arrangørene av Ridderuka jobber nemlig for at enda flere funksjonshemmede deltakere skal tilbringe en uke hver vinter på Beitostølen. Og aller helst ønsker de seg flere ungdommer.

– Hvis dette arrangementet skal leve inn i fremtiden er vi nødt for å ha noen yngre deltakere som blir med, sier Kollerød.

I år er det 450 deltakere med på Ridderuka, noe som er en økning fra det sammenlignbare året 2012. Da var det 390 riddere på Beitostølen. I jubileumsåret 2013 var det ekstra mange deltakere, derfor mener Kollerød at en liten nedgang fra i fjor er helt naturlig.

Elisabeth Kollerød

Generalsekretær i Foreningen Ridderrennet, Elisabeth Kollerød, ønsker seg flere unge deltakere.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Finner ikke ungdommen

Rundt en av fire av Ridderukas deltakere er i dag under 30 år. Målet er at halvparten skal være ungdom. Men arrangørene sliter med å nå ut til de unge.

– Det var lettere å finne funksjonshemmede før, for da gikk de ofte på egne skoler. Nå er vi avhengig av hjelp fra forskjellige forbund for å nå deres medlemmer, sier Kollerød.

Arrangørene av Ridderuka har satt i gang flere tiltak for å nå ungdommen. De profilerer seg sterkere på sosiale medier og de har lagt opp et mer ungdommelig program på kveldstid. I tillegg tilbyr de gratis kursavgit for noen deltakere. Syns- og bevegelseshemmede ungdommer mellom 15 og 19 år, som deltar for første gang, kan nemlig søke om plass i en egen ungdomsgruppe der de får dekket deltakeravgiften. Det samme kan ungdommer med nye skader. På denne måten håper arrangørene å rekruttere nye riddere.

– Vi håper at de som er med et år og får gode opplevelser vil komme tilbake neste år, og at de da tar med seg en venn, sier hun.

Deltakerne kan være med på blant annet alpint, langrenn og trugeturer. Og de siste årene har det vært satset ekstra på snøbrett, en idrett som er populær blant yngre deltakere.

14 år gamle Kristian Moen kjører snøbrett under Ridderuka på Beitostølen.

Under Ridderuka på Beitostølen får mange prøve snøbrett for første gang. Kristian Moen har allerede stått på brett i seks år.

Gøy med fart og spenning

14 år gamle Kristian Moen er på Ridderuka for første gang, og er en av de yngste deltakerne. Han kjører snøbrett, og stortrives i bakken.

– Det er gøy å kjøre fort. Jeg liker fart, sier Kristian fornøyd.

Kristian har kjørt snøbrett siden han var åtte år, og er dermed dreven sammenlignet med mange av de eldre deltakerne. Han har cerebral parese og møter derfor noen ekstra utfordinger i bakken.

– Jeg blir mer ustabil, så jeg har litt dårligere balanse. Det er et problem når jeg for eksempel skal hoppe. Dessuten blir jeg fortere sliten. Ellers går alt veldig greit, forteller Kristian.

Sterke tradisjoner

Ridderuka er et internasjonalt vintersportsarrangement for funksjonshemmede, med deltakere fra mange land. Det ble startet av den blinde musikeren og helsesportentusiasten Erling Stordahl i 1964. I fjor markerte Ridderrennet 50 år, med storslått jubileumsfeiring.

Ridderrennet har hatt kongelige gjester ved flere anledninger. Både Kong Olav, Kong Harald og Prinsesse Märtha Louise har vært rennets kongelige beskytter. Ridderrennet ble tildelt «Årets hederspris» for idrettsåret 2013 på Idrettsgallaen tidligere i vinter.

Erling Stordahl

Den blinde plateartisten og helsesportsentusiasten Erling Stordahl innstiftet Ridderrennet i 1964.

Foto: Aaserud, Ivar / SCANPIX

Snøbrett er kult

– Snøbrett er en veldig kul aktivitet som mange liker, og spesielt for ungdommene er det fint å gjøre noe som også andre på deres alder driver med, sier Stine Magistad Johansen som er snøbrettinstruktør.

Magistad Johansen driver Funkis Snowboardklubb som står for snøbrettinstruksjonen under årets Ridderuke. Hun tror at Ridderuka kan tiltrekke seg flere ungdommer ved å tilby mer ungdomsrettede aktiviteter som blant annet snøbrett.

– Mange får en opplevelse av mestring når de står på snøbrett. Særlig de med halvsidige plager oppdager at det er lett for dem å stå på snøbrett, så de aller fleste får til noe, forklarer hun.

Flere saker fra Innlandet