Trener jevnlig på skarpe situasjoner

Politiet trener flere ganger i året på hvordan de skal håndtere situasjoner som skyteepisoden i Ottestad i Stange, der en mann ble drept og en politimann alvorlig skadet.

Politiet i Ottestad

SKUTT: En mann ble drept og en politimann ble alvorlig skadet i en skyteepisode i Ottestad i Stange lørdag formiddag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Vi trener jevnlig, fordi vi skal utføre tjenesten vår på en sikker måte både for egne mannskaper og for tredjeperson. Det aller viktigste er at man kommer hjem fra jobb når dagen er over, og da må vi ha fokus på egen sikkerhet, sier seksjonsleder for plan og beredskap i Hedmark politidistrikt, Knut Erik Amundsen.

Trener flere ganger i året

Forrige lørdag ettermiddag rykket politiet fra Hedmark ut til en boligblokk i Ottestad i Stange. Bakgrunnen var en bekymringsmelding fra en person som ringte og var bekymret for en bekjent som ble oppfattet som ustabil, engstelig og truende, men det ble ikke sagt noe om at det kunne være snakk om bruk av våpen.

Døra til avdøde i Ottestad

DØRA: Politiet ble møtt av den 38 år gamle mannen i døra til leiligheten hans. Han skjøt først og politiet besvarte skudd.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Da politibetjentene ringte på døra til 38-åringen ble de møtt av mannen som avfyrte et skudd som traff en politimann. En annen betjent avfyrte et skudd mot 38-åringen som døde av skuddet.

Politiet trener åtte dager i året, fordelt utover hele året, på blant annet slike situasjoner som den i Ottestad. De som bruker våpen må ha 48 timer trening, samt skriftlig godkjenning. De tre betjentene som rykket ut til Ottestad hadde akkurat vært på øvelse.

– Vi legger opp treninga slik at mannskapet er innom jevnlig i løpet av året, det har vi funnet ut fungerer best. De trener blant annet på praktiske øvelser, våpentrening og operative utfordringer. Det er vel alltid slik at man gjerne skulle ha trent mer, men vi føler vi har god kvalitet på treningene og på mannskapet som er på trening, sier Amundsen.

Sikkerhet i fokus

Hvert år gir politihøgskolen ut et hefte med emner som politiet bør trene på. Dette er ofte hendelser som har skjedd den senere tid, og dette tilpasser politiet til lokale forhold.

Det er sjelden politiet i Hedmark og Oppland havner i episoder der livet deres blir satt i fare, men det er likevel viktig å trene.

– Vi trener for å være forberedt på det meste, og repertoaret utvides etter hvert som situasjoner man opplever. Med tanke på forrige lørdag så vet man aldri hva man havner oppi.