Hopp til innhold

Trendy å ta vare på gamle hus

– Stadig flere mener det er viktig å få med seg en del av fortida inn i framtida, sier direktør i Norsk kulturminnefond, Simen Bjørgen. I år er det søkt om 234 millioner kroner til nesten 800 restaureringsprosjekter. Men fondet har bare 68 millioner å fordele.

Simen Bjørgen

Direktør i Norsk Kulturminnefond, Simen Bjørgen, er glad for stadig økende interesse for å ta vare på gamle hus og kulturminner.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Norsk Kulturminnefond deler ut penger slik at private får restaurere og sette i stand gamle hus og andre kulturminner. Det meste av utgiftene må hver enkelt bære selv – ca 70 prosent – mens støtten fra kulturminnefondet altså utgjør resten.

Oppland fikk mest støtte av samtlige fylker. Nær 7,3 millioner kroner gikk til rundt 40 prosjekter her. Hedmark fikk 4,9 millioner kroner til å omtrent like mange prosjekter.

–Det er ikke nytt at Hedmark og Oppland får mye støtte, sier Bjørgen. Han roser de to fylkeskommunene som er flinke til å hjelpe private med på lage gode søknader.

Tøff prioritering

– At så mange søker og at midlene er begrenset betyr at Kulturminnefindet må gjøre tøffe prioriteringer, sier direktør Simen Bjørgen.

Selv om regjeringen økte støtten til fondet med 15 millioner til 68 millioner kroner i år, er det knapt en tredel som får positivt svar på søknaden. I Hedmark og Oppland er andelen større.

– Hvorfor er det så stor interesse for å ta vare på gamle hus?

– Det er blitt mer trendy og populært å ta vare på og sette i stand gamle hus. Det ser vi i mediabildet hvor folk viser fram velykkede resultat og er stolte over å ha bidratt til å ta med noe av gammel historie inn i framtida, sier Bjørgen.

Han tror framtida vil takke oss for hvert eneste kulturminne vi klarer å ta vare på.

Nå håper Bjørgen at mange av de som fikk nei i år, og som hadde gode søknader, prøver å få tildelt midler neste år. Fristen for å søke er 1. november i høst.