NRK Meny
Normal

Tregigant satser på å bli verdensledende

MOELV (NRK): Norwegian Wood Cluster heter de, og ønsker at innlandet skal bli et internasjonalt kraftsenter for bygging med tre.

Moelven Mjøsbruket, Biri

EN AV DELTAKERNE: Moelven Mjøsbruket på Biri.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

I dag var de høytidelig signeringsmøte i Moelv, med et rekordhøyt antall direktører på en gang.

Felles for dem alle er at de mener verdikjeden skog, industri og bygg sammen kan utgjøre en enhet som synes internasjonalt.

Deltakerne er Moelven Industrier, Mjøsen Skog, Boligpartner, Gausdal Bruvoll, Statskog, Forestia, Glommen Skog, Hunton Fiber og NTNU.

– Vi har et meget fra utgangspunkt

– Vi må øke industrialiseringen i hele verdikjeden, i tillegg til at det trengs mer nyskaping og kompetanse, sier styringsgruppas leder er Kristin Vitsø Bjørnstad, som er direktør for kommunikasjon og HR i Moelven.

– Vi har råstoffet, industrien og nærheten til markedet. Vi har også NTNU på Gjøvik som har som ambisjon å bli den ledende utdanningsinstitusjonen innen industrielt trebyggeri. Alt dette er et veldig bra utgangspunkt for vår satsning, sier hun.

- NTNU vil først og fremst konsentrere seg om industri- og byggsiden av skog- og trenæringen. Andre fagmiljø - som f.eks. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) - er spesialisert på det skogfaglige. Men kompetanse om tre som materiale kan knytte disse ulike fagmiljøene tettere sammen, sier professor Tom Johnstad ved NTNU Gjøvik.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.

  • Nyvalgt fylkesleder KrF

    Oluf Maurud ble enstemmig valgt som ny leder av kristelig folkeparti i Hedmark på partiets fylkesårsmøte i dag. Maurud (60) er fra Brumunddal, og sitter i kommunestyret på Ringsaker.

    Oluf Maurud
    Foto: Jorun Vang / NRK