NRK Meny
Normal

Tregigant satser på å bli verdensledende

MOELV (NRK): Norwegian Wood Cluster heter de, og ønsker at innlandet skal bli et internasjonalt kraftsenter for bygging med tre.

Moelven Mjøsbruket, Biri

EN AV DELTAKERNE: Moelven Mjøsbruket på Biri.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

I dag var de høytidelig signeringsmøte i Moelv, med et rekordhøyt antall direktører på en gang.

Felles for dem alle er at de mener verdikjeden skog, industri og bygg sammen kan utgjøre en enhet som synes internasjonalt.

Deltakerne er Moelven Industrier, Mjøsen Skog, Boligpartner, Gausdal Bruvoll, Statskog, Forestia, Glommen Skog, Hunton Fiber og NTNU.

– Vi har et meget fra utgangspunkt

– Vi må øke industrialiseringen i hele verdikjeden, i tillegg til at det trengs mer nyskaping og kompetanse, sier styringsgruppas leder er Kristin Vitsø Bjørnstad, som er direktør for kommunikasjon og HR i Moelven.

– Vi har råstoffet, industrien og nærheten til markedet. Vi har også NTNU på Gjøvik som har som ambisjon å bli den ledende utdanningsinstitusjonen innen industrielt trebyggeri. Alt dette er et veldig bra utgangspunkt for vår satsning, sier hun.

- NTNU vil først og fremst konsentrere seg om industri- og byggsiden av skog- og trenæringen. Andre fagmiljø - som f.eks. Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) - er spesialisert på det skogfaglige. Men kompetanse om tre som materiale kan knytte disse ulike fagmiljøene tettere sammen, sier professor Tom Johnstad ved NTNU Gjøvik.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Svenkerud ny leder Innlandet Høyre

  Lise Berger Svenkerud fra Våler er nominert som leder av det nye Innlandet Høyre som skal erstatte de gamle fylkespartiene. Magnhild Huseby Bolstad fra Sør-Aurdal blir første nestleder og Kai Ove Berg fra Ringsaker andre nestleder.

  Lise Berger Svenkerud, leder i Hedmark Høyre
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Høyesterett avviser avskjedssak

  Stein-Robin Kleven Bergh får ikke prøvd avskjedssaken sin for Høyesterett, ifølge Glåmdalen. Kleven Bergh ble avskjediget fra politiet i 2015 etter å ha kommet med uttalelser om politikere som ble oppfattet som rasistiske.

 • Garasjebrann i Mesnalia

  Laster Twitter-innhold