Hopp til innhold

Tredobling av utvekslingselever fra Norge

Anne-Kirsti Finstad (17) er én av 3500 norske ungdommer som i disse dager gjør seg klare til å reise ut i verden.

Anne-Kjersti Finstad pakker kofferten før utvekslingsåret

PAKKER: Anne-Kirsti Finstad (17) skal tilbringe det andre året på videregående i Argentina. Hun var klar på at hun ikke ville dra til USA.

Foto: Geir Randby / NRK

– Nå har jeg pakka noen gensere som jeg ikke helt vet om jeg får bruk for. Det er jo ganske varmt dit jeg skal, sier Anne-Kirsti Finstad.

Vi møter henne hjemme på jenterommet på Lillehammer. 17-åringen pakker kjoler, topper og annet sommertøy ned i kofferten. Om to uker drar hun til Argentina, hvor hun skal være utvekslingselev i ett år. Det er ikke bare klærne som forberedes. Også det mentale må være på plass før hun drar.

– Jeg er mest spent på språket. Akkurat nå skjønner jeg ingenting. I tillegg er jeg spent på hvordan folk er, sier hun.

Flere jenter drar på utveksling

3500 elever i den norske videregående skolen skal i løpet av høsten ut i verden. Dette er tre ganger så mange som for 15 år siden. 62 prosent av elevene som drar er jenter.

– Verden har blitt mer tilgjengelig. Man har kanskje reist mer når man er ung og ønsker å oppleve enda mer, sier Madeleine Mowinckel.

Madeleine Mowinckel, president i ANSA

PRESIDENT: Madeleine Mowinckel i ANSA.

Foto: ANSA

Hun er avtroppende president i ANSA, foreningen for norske studenter i utlandet. Mowinckel forteller at det er mange grunner til at flere ungdommer drar ut i verden.

– Det er en stor økning i organisasjoner som tilbyr utveksling for elever på videregående, sier hun.

Ville ikke til USA

De fleste elevene som vil oppleve ett års skolegang i utlandet vil til USA. For Anne-Kirsti var ikke det et alternativ.

Anne-Kjersti Finstad gleder seg til å dra til Argentina

KONTRAST: Anne-Kirsti Finstad gleder seg til å lære spansk i Argentina. For øyeblikket skjønner hun ingenting av språket.

Foto: Geir Randby / NRK

– Det er så mange som drar til USA, så det ville jeg ikke. Jeg ville egentlig til Australia, men der var det fullt. Organisasjonen jeg reiser med sa at det var ledige plasser til Argentina, så da tenkte jeg «hvorfor ikke?». Jeg gleder meg til å lære spansk, sier hun.

17-åringen forteller at hun har blitt anbefalt å snakke så lite som mulig med familien hjemme. Hun tror likevel at hun kommer til å Skype noen ganger.

– Mamma var selv på utveksling og jeg tror ikke hun snakka så mye med foreldrene sine da hun var borte, så de skjønner nok hvordan det er, sier Anne-Kirsti mens hun kaster flere klær i kofferten på jenterommet på Lillehammer.

Flere saker fra Innlandet