Inviterer ensom russ med på rulling

Tre russejenter fra Hamar vil vie store deler av russetiden til å inkludere de som føler seg ensomme og ikke har råd til å feire russetiden.

«Walkover2019»-jentene

INVITERER: Andrine Aas Nygård, Rebekka Mikaelsen og Mina Evensen Johansen ønsker russ som føler seg ensomme velkomne til å bli med på «rulling» i deres russebil.

Foto: Privat

– Vi har tenkt på det lenge, og vi ser at det er mange som blir ekskludert i russetiden, men ellers i samfunnet, også. I hovedsak med tanke på russebuss og slike ting.

Det sier Andrine Aas Nygård (19) til NRK.

Sammen med Rebekka Mikaelsen (18) og Mina Evensen Johansen (18) er hun er en av tre russejenter på bilen «Walkover2019».

Saken er også omtalt i Hamar Arbeiderblad

Vil gjøre noe bra for andre

«Walkover2019» innvendig

BLI MED: I denne bilen ønsker de tre russejentene å ha med seg russ som føler seg ekskluderte og ensomme.

Foto: Privat

Russetiden er for mange en kostbar måned, hvor det investeres store penger i russebusser og biler. For enkelte er ikke russetiden noe de ser fram til.

Flere har ingen de kan «rulle» med, og flere har heller ikke et tilbud om å være med på hverken bil eller buss. For enkelte kan det også være at de ikke har råd til å være med på nettopp dette.

Aas Nygård forteller at dette er noe de hadde tenkt på i lang tid, og det var enkelt for trioen å bestemme seg for at de ønsket å gjøre noe for ensom russ.

– Det er veldig mange som vet hvordan følelsen av ensomhet er, og det er ingen god følelse. Da vil vi gjøre noe bra for andre og for oss selv, forteller hun.

Willy Pedersen er professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. I en sak fra august 2018 publisert på nrk.no bekreftet han at russebussene har fått stor betydning for organiseringen av ungdommens sosiale liv på videregående.

– Det er en effektiv maskin for eksklusjon for dem som av ulike årsaker ikke får være med, sier Pedersen.

Enorm respons

Etter at de la ut et innlegg på Facebook, som i skrivende stund har blitt delt 1282 ganger, med en invitasjon til å være med på tur, har de fått et stort antall henvendelser fra folk som ønsker å «rulle» med dem.

– Vi har fått en del henvendelser fra Sandefjord-distriktet. Men både vi og de personene skjønner at det er et langt stykke å kjøre til Hamar for å bli med, forteller hun.

– Det er mulig å plukke dem opp i nærområdet, i nærheten av Hamar. Men jeg tror det blir vanskelig for oss og ha kapasitet til å dra veldig langt. Vi håper at de som vil kan komme seg hit.

Roser tiltaket

Oscar Husebye

ROSER TILTAKET: President for Russens hovedstyre Oscar Husebye roser Hamar-russens initiativ.

Foto: Privat

Oscar Husebye, president i Russens hovedstyre i Oslo og Akershus, liker initiativet til jentene. Han håper noe tilsvarende også skjer også i Oslo og Akershus.

– Russetiden er den eneste festen absolutt alle avgangselever kan være med på, og da er det viktig at vi også inkluderer og tar vare på hverandre. Jeg vet ikke om noe tilsvarende i Oslo og Akershus, men jeg oppfordrer all russ til å inkludere dem som føler seg litt alene i russetiden, forteller Husebye.

Han mener russetiden blir bedre dersom alle er med og har det bra, og han roser russejentene på Hamars tiltak.