NRK Meny
Normal

Tre personer i 40-årene fra Bulgaria sikta for hallikvirksomhet

Politiet mener nå at de har tatt hovedpersonene i saken om menneskehandel og hallikvirksomhet med base på Skarnes.

Kongsvinger politistasjon

KREVENDE SAK: Tross den krevende saken har politiet satt seg som mål at saken skal være ferdig etterforsket i løpet av året.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er en omfattende sak med utspring til mange land, men politiet har satt seg som mål å avslutte etterforskningen ved utgangen av året, sier politiadvokat Ann Elisabeth Billa ved Kongsvinger politistasjon.

– Vi mener vi har tatt de personene som er mest sentrale i denne saken i Norge, men utelukker ikke ytterligere pågripelser, sier Billa.

To personer har siden februar vært varetektsfengslet, siktet for menneskehandel og ulovlig hallikvirksomhet. I juni ble en tredje person varetektsfengslet i saken. Alle er i 40-årene og fra Bulgaria.

– Saken er krevende for politiet. De fornærmede i saken er skeptiske til myndighetspersoner og det er både språkproblemer og kulturforskjeller, sier Billa.

Ann Elisabeth Billa, politidadvokat

POLITIADVOKAT: – De fornærmede i saken er skeptiske til myndighetspersoner og det er både språkproblemer og kulturforskjeller, sier Billa.

Foto: Frode Meskau/NRK

Krevende etterforskning

Hun sier også at det er krevende å etterforske økonomien i saken.

– Pengestrømmen skal følges, blant annet til utlandet.

Tross den krevende saken har politiet satt seg som mål at saken skal være ferdig etterforsket i løpet av året.

– Vi har hatt god framdrift i saken slik jeg vurderer det, og vi har lagt en plan for året. Vi har god tro på at vi skal være ferdige i løpet av 2015.

Erkjenner ikke straffskyld

Ingen av de tre siktede har vedgått å ha gjort det de er siktet for.

– Min klient har nå sittet et halvt år i varetekt, og har da vært gjennom flere avhør. Hun har hele tiden nektet for å ha gjort det hun er anklaget for, og erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer for en av de tre siktede, Ole Herman Frang.

Foreløpig er det tre kvinner som har skaffet seg bistandsadvokat og som skal være utsatt for hallikvirksomhet og menneskehandel. Men etterforskningen kan avdekke flere ofre i saken, sier politiadvokat Billa.

– Den store oppgaven framover er å identifisere og lokalisere de fornærmede, og få gjennomgått økonomien. Det er tidkrevende oppgaver, sier hun.