Hopp til innhold

Tre av fire bønder er ikke forsikret mot avlingssvikt

Bondelagsleder ber bøndene ta en prat med forsikringsselskapet sitt nå.

Tørke hos bonde ved Hamar

KRISE: Avlingene har blitt katastrofalt dårlige på grunn av tørken i sommer. Tørken er den verste på flere tiår. Her fra en gressavling på Hedmarken i juli.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Statens erstatningsordninger dekker noe av det økonomiske tapet for bøndene, men det er en øvre grense og den grensen er det mange som har passert i år.

Representanter for næringa mener bøndene ikke synes de trenger en slik forsikring.

Tall fra Gjensidige viser at tre av fire bønder ikke har forsikret seg mot avlingssvikt.

– Det er 100 år siden sist det var slik ekstremtørke. Det er nok årsaken til at mange grovfòr- og plantebønder ser en slik forsikring som unødvendig, sier Pål Arne Aurlie, fagsjef for forsikringer i Norges Bondelag.

– Ingen så for seg at tørken skulle bli så ekstrem, sier leder i Oppland bondelag, Kristina Hegge.

Hegge mener bøndene må ta en prat med forsikringsselskapet sitt nå, og vurdere hva de skal gjøre fremover. I år er det for sent.

Nestleiar i Oppland bondelag, Kristina Hegge

DET INGEN SKULLE TRU: Leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge, sier at ingen hadde sett for seg at tørken skulle bli så ekstrem.

Foto: Dag Kessel / NRK

God ordning gir trygghet

Landbruksminister Jon Georg Dale mener dette viser at erstatningsordningene Norge har er så gode, at bøndene ikke synes de behøver å tegne privat forsikring.

– Det gir dem en trygghet i bunn som de stoler på. Og det er jo en av grunnene til at vi må tilleggsbevilge rundt en milliard kroner for å dekke deler av de kostnadene som nå kommer etter årets avlingstap, sier Dale.

På spørsmål om han mener bøndene må ta større ansvar selv, svarer han at det får bli opp til hver enkelt.

Jon Georg Dale

TROR PÅ ERSTATNING: Jon Georg Dale tror mange dropper forsikring fordi statens erstatningsordning er så god.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Ordningen vi har gir dem en minimumssikring og en sikring som er langt bedre enn i andre land rundt oss. Det gjør at veldig mange ser ut til å velge å ikke ha private forsikringer, og det sier jo noe om styrken i den landbrukspolitikken vi har, sier Dale.

Ikke stor nok risiko

Leder i bondelaget i Romedal og Stange i Hedmark, Åse Sundvor, har ikke forsikring på avlinga når den står på jordet, men når den har kommet i hus.

– Forsikring er jo basert på risiko. Korn og grovfòr er voksevillig i Norge og risikoen fram til i år har vært veldig lav, sier Sundvor.

Dessuten mener hun forsikringsordningen for det som står på rot ikke er den aller beste.

Åse Sundvor tror kanskje det må bli flere dårlige år, før de finner det nødvendig å ta en gjennomgang av forsikringsordningene.

Åse Sundvor, leder i Romedal og Vallset bondelag

Leder i Romedal og Vallset bondelag, Åse Sundvor tror det må flere dårlige år til, før folk kjøper private avlingsskadeforsikringer.

Foto: Frode Meskau

– Historisk sett er dette et unntaksår, så vi håper at vi skal slippe det, sier Åse Sundvor.

Fare for mer tørke

Men det blir det neppe 100 år til neste tørkesommer. Forskerne bak en ny studie som ble publisert tirsdag , mener det globale klimaet de neste fire årene vil bli preget av hetebølger og ekstremregn.

Les også: