NRK Meny
Normal

Traumatisk familiemiddag

Et familieselskap på Hadeland ble ufrivillig vitne til at en bonde gikk ut og skjøt to av dyra som gikk og beitet på et jorde like ved. - En traumatisk opplevelse. Bonden burde ha varslet naboene, mener Mattilsynet.

Et familieselskap på Hadeland ble vitne til at en bonde skjøt en kalv og ei kvige. (Illustrasjon)
Foto: Håkon Mosvold Larsen (illistrasjonsfoto) / Scanpix

Mattilsynet om avlivningen

Mattilsynet har undersøkt saken i dag og mener bonden ellers har håndtert avlivningen forsvarlig. Men seniorrådgiver ved Mattilsynet for Hadeland og Ringerike, Sjur Thomassen, sier han forstår likevel familienes reaksjon.

- Det er et trauma å se to dyr bli skutt like ved der en sitter og frakta bort, sier Thomassen.

Mannevond kvige

Bonden har forklart at han måtte avlive to av dyra i flokken. En kalv hadde brukket et bein, og ei kvige var blitt vill og uhåndterlig.

Han ba derfor om hjelp av en erfaren jeger. Sammen gikk de ut på jordet i går og skjøt dyra som gikk og beitet, mens to sjokkerte familier satte og spiste middag ute på en veranda like i nærheten.

- Avlivning på stedet var den eneste muligheten for en kalv med beinbrudd og ei vill og mannevond kvige, er bonden forklaring til Mattilsynet.

 

Proff avlivning

Et av vitnene til hendelsen har skrevet et innlegg i avisa Hadeland om den sjokkerende hendelsen. Han ønsker å være anonym fordi han frykter reaksjoner for å ha tatt opp saken.

Hendelsen skjedde mens de to familiene satt ute og spiste middag. Bonden og jegeren skjøt i følge vitnet først kviga, hektet et tau rundt bakbeina, hengte det på halmpiggen og fraktet det vekk med traktoren. Bonden kom tilbake, skjøt kalven midt blant flokken som reagerte med skriking og rauting.

Mattilsynet kritiserer framgangsmåten, men ellers at bonden har opptrådt profesjonelt  som dyreholder, og vil ikke forfølge saken videre.