NRK Meny
Normal

Tor Bernhard er den nye tapergeneralen

Den nye generalsekretæren i stiftelsen Rettferd for taperne, Tor Bernhard Slaathaug (35), ønsker å hjelpe skoletapere og mobbeofre.

Tor Bernhard Slaathaug spaserer utendørs i en park i Lillehammer.

SAMFUNNSENGASJERT: Påtroppende generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug mener samfunnet er så modernisert at hvis man først faller utenfor, så er det ofte vanskeligere å komme tilbake.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi skal holde fast på den retningen stiftelsen er i. Og så må vi også se på mulighetene i forhold til andre grupper. Samfunnet er i endring. Skoletapere er et tema som jeg spesielt ønsker å følge opp. Det samme gjelder folk som er blitt mobbet i skolen, sier Tor Bernhard Slaathaug til NRK.

I dag tok 35-åringen over ledelsen i stiftelsen Rettferd for taperne med hovedkontor på Dokka i Nordre Land kommune i Oppland.

Han kommer fra stillingen som leder for Amedia Distribusjon AS sitt rekrutteringskontor i Riga i Latvia. Et langt karrieresteg og en stor overgang til den vesle landsbyen i Oppland.

Samfunnsengasjert

– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert. Det var viktig for meg å gå inn i en stilling nå der jeg følte jeg kunne bruke samfunnsengasjementet mitt og den bakgrunnen jeg har til noe bra. Samfunnet vårt er såpass modernisert at hvis man først faller utenfor, så er det ofte vanskeligere å komme tilbake. Ergo er stiftelsen Rettferd for taperne mer aktuell enn noensinne, sier han.

3. november tiltrådte han stillingen som generalsekretær. Samtidig går den mangeårige lederen Ola Ødegaard over i en rådgiverstilling ved kontoret. Den skal Ødegaard ha i en overgangsfase fram til 1. oktober 2015. Da pensjonerer han seg.

– Det er en umulighet for meg å fylle skoene til Ola med tanke på historien hans. Jeg er så heldig at jeg nå får Ola ved min side det neste året. Det gjør at jeg kan lære av ham. Det er viktig for meg nå å få tid til å bli kjent med ham og de andre på kontoret, sier Slaahaug.

21 års arbeid for taperne

Ola Ødegaard og Tor Bernhard Slaathaug i en park i Lillehammer.

LEDERSKIFTE: Avtroppende generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne Ola Ødegaard overlater nå ledelsen Tor Bernhard Slaathaug.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Rettferd for taperne ble stiftet i 1993 av blant andre Ola Ødegaard. Han har vært foreningens frontfigur alle årene siden.

Taperforeningen jobber for å bedre livssituasjonen til ulike grupper som skoletapere, seksuelt misbrukte, feilplasserte i skole-, barne- og fosterhjem, psykiatriske pasienter, mobbeofre og krigsbarn.

Ola Ødegaard er blitt 72 år gammel og sier det er godt å få avløsning nå. Han opplyser at det er helseplager og alder som gjør at han må trekke seg tilbake.

– Alt har sin tid. Jeg opplever denne dagen som veldig verdifull for stiftelsen. Jeg tror at vi to skal få et veldig godt samarbeid det året jeg skal holde på videre. Men heldigvis er jeg nå fritatt fra generalsekretærjobben, sier Ødegaard.

Rettferd for taperne har, ifølge stiftelsen selv, gjennom årene bidratt til at flere tusen nordmenn har oppnådd erstatninger for ulike urettferdigheter de har vært utsatt for.

Mer enn 300 millioner kroner skal være utbetalt i erstatningssaker der stiftelsen har bistått. Selv trekker Ødegaard særlig fram én gruppe som har gjort inntrykk.

– Jeg tenker da først og fremst barn og unge som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Det er jo veldig mange av våre medlemmer som har en slik bakgrunn. Og det har vært veldig sterke historier hele veien, sier han.