Hopp til innhold

Frykter han må kaste tonnevis med blomkål

ÅSNES (NRK): Jordet er fullt av fin, økologisk blomkål, men bonden får ikke solgt den. Grønnsakene kan derfor ende opp som grisemat.

Må kaste blomkål

TRIST: Den økologiske blomkålen på jordet til Heinrich Jung på Arneberg i Åsnes, er av god kvalitet.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Heinrich Jung knekker et blad og legger det over blomkålen. Hvis den får for mye lys, blir den nemlig gul.

– Fargen gjør ingen forskjell på smaken, men folk vil ikke ha gul blomkål, sier han.

Jung har drevet økologisk siden 1999 og er stolt av det han har dyrket. Men nå er han bekymret for framtida. Flere tonn blomkål står i fare for å bli kastet.

– Å vite at kvaliteten forsvinner fordi jeg ikke får levert den i tide det er ikke morsomt, sier Jung.

Vanskelig å endre vaner

Jung skulle levere 20.000 blomkål til Bama fordelt over fire uker. Slik sommeren ble, skulle han gjerne ha levert alt, og litt til i løpet av noen dager.

Pia Gulbrandsen

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Pia Gulbrandsen er direktør innen kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama. Hun har forståelse for den fortvilte situasjonen ved å ikke få levert produktene.

– Vi har avtale om å få levert blomkålen fordelt på et visst antall uker. Når er alt ferdig samtidig, er det en utfordring. Vi ønsker at produsentene får solgt varene sine, men vi kan ikke ta imot alt på en gang, sier Pia Gulbrandsen

Hun er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama. De er nå i dialog med kundene sine for å få fart på salget. Virkemidler kan være kampanjer i butikker og sosiale medier.

– Men det er utfordrende å endre folks etterspørsel i løpet av natta, sier Gulbrandsen.

Jung leverer 16 prosent av den økologiske blomkålen Bama tar imot, men det er ikke bare Jung og de økologiske bøndene som sliter med å levere blomkål i år. For folk spiser unormalt lite blomkål denne sommeren.

– Været har gjort at folk spiser mye salat og bær. Etterspørselen etter blomkål og annen kål er mindre enn vanlig, sier Gulbrandsen.

Bonden står igjen med regninga

Heinrich Jung mener at risikoen må fordeles for at nye bønder skal tørre å satse økologisk og at erfarne skal fortsette.

– Konvensjonelle bønder har også stor risiko, men økologisk produksjon er ofte en dyrere produksjon. Tapet blir derfor ekstra stort når ferdig vare ikke blir solgt. Ansvaret må fordeles på flere skuldre, sier han.

Han mener også at bøndene selv også må ta mer ansvar for planlegging og at grossistene og butikkjedene bør ta mer ansvar. Ikke minst mener han forbrukerne og politikerne har et ansvar for å sikre utvalget.

– Vi står i fare for å redusere mangfoldet vi egentlig ønsker å øke, og det kan føre til mer import i framtida, sier Jung.

Han vet ikke hva slags konsekvenser det vil få hvis han ikke får solgt blomkålen i løpet av de neste dagene. Det er mye penger som står på spill, rundt 400.000 kroner, men han håper han ikke må legge ned.

Må kaste blomkål

FULLT PÅ LAGERET: Kjølelageret på gården til Jung, er fullt av økologisk blomkål. Han håper noen får spist den før den blir dårlig.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Vil ha bedre løsninger

– Vi ønsker å redusere matsvinnet, sier Sigurd-Lars Aspesletten, fungerende seksjonsleder Markeds- og prisutvikling i Landbruksdirektoratet.

Stortinget vedtok tidligere i sommer en strategi for økologisk landbruk. I løpet av høsten skal det opprettes et dialogforum med deltagere fra hele verdikjeden.

– Målet er å komme fram til en bedre, samordnet innsats for det økologiske landbruket, sier Aspesletten.