NRK Meny
Normal

Tømte museet for våpen

13 våpen og nesten alt av andre gjenstander ved veteranmuseet ved Østre Æra i Åmot ble stjålet i løpet av påsken. En kjent antikvitetshandler sier det blir vanskelig å finne igjen gjenstandene.

Veteranmuseet i Åmot.
Foto: Håkon Løkken / NRK

 

Det var trolig natt til skjærtorsdag det var innbrudd i museet, som har samlet våpen og utstyr etter krigshandlingene i Åmot under andre verdenskrig.

Våpnene kan ikke brukes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 våpen fra 2. verdenskrig ble stjålet under innbruddet på veteranmuseet på Østre Æra.
Foto: Håkon Løkken / NRK

- Alle våpen er plomberte og kan ikke brukes, forsikrer lensmann i Åmot, Per Ravnkleven. - Men det er svært trist at verdifulle håndarbeider fra russiske krigsfanger er stjålet. Dette er smykkeskrin og tobakkskrin, flotte håndarbeider med fine motiver. Det er laget av fangene mens de var i tysk fangenskap i Åmot.

Frimerker og mynter stjålet

Det er stjålet alt fra lette håndvåpen til maskingevær. Opprinnelsen er både norsk, dansk, tysk og britisk. Det er også tatt mynter, frimerker, rasjoneringskort og en komplett tysk feltuniform fra 1945.

- Det er interessant at de har tatt alt fra dokka med feltuniformen unntagen støvlene. De er ganske nye og har ingen samleverdi. Enten har de glemt dem, eller så har de god oversikt over hva som er lett å omsette.

- Vi har ingen indikasjoner på hva slags type tyveri dette er. Det kan være et bestillingstyveri, men det er også mulig at tyvene selv vil forsøke å omsette det, sier Ravnkleven.

- Vanskelig å finne

- Det kan bli vanskelig  å finne igjen gjenstandene hvis de ikke er helt spesielle og museet ikke har fotografier slik at de kan dokumentere dem hvis de dukker opp igjen i en eller annen sammenheng,. Våpen har et registeringsnummer, i hvert fall hvis det er militære våpen, og forholdsvis moderne ting fra siste verdenskrig. Det kan være en mulighet, sier antikvitetshandler Knut Bakke i Hamar. Han oppfordrer folk til å være veldig oppmerksom hvis de får tilbud om kjøpe våpensamlinga til en hyggelig pris. Han sier de stjålne gjenstandene også kan også bli solgt over nettaksjoner eller gjennom avisene.

Kunne ha blitt oppdaget

Antikvitetshandler Bakke oppfordrer folk til å fotografere gjenstander de har hjemme, og lagre CD'en eller disketten hos en nabo eller andre slik at de faktisk kan dokumentere hva du hadde.

- Dette museet ligger like inntil riksveg 215 og nærmeste nabo er en campingplass der det har vært fullt belegg i påsken. De har derfor tatt en stor risiko ved å stjele så mange gjenstander fra museet.

Les mer om museet på deres egen web-side!