Hopp til innhold

Tømmerfløting blir teater

Nordmenn har glemt hvor hardt folk måtte slite for bare få generasjoner siden, mener folkene bak den nye forestillingen «Fløtarguten».

Tømmerfløting i 1930 årene

BLIR DRAMA: Tømmerfløting er forlengst historie, men nå skal en ny forestilling med dramatikk, musikk og Hans Børli vise slitet til nye generasjoner.

Foto: NRK

I flere hundre år ga tømmerfløtinga om våren sårt trengte inntekter for familier i de skogrike fylkene på Østlandet.

Regissør Morten Haug i produksjonsselskapet Kulturkollektivet

Regissør Morten Haug i produksjonsselskapet Kulturkollektivet

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det var et hardt arbeid, de risikerte jo livet. Det er fjernt fra våre trygge, stillesittende liv i dag, hvor alt er blitt så lettvint, sier regissør Morten Haug i Kulturkollektivet.
Det nystartede produksjonsselskapet i Elverum er snart premiereklare med den nyskrevne forestillinga «Fløtarguten» på Fløterfestivalen i Osen i Åmot.

– Vi vil vise nye generasjoner, som aldri har opplevd det harde livet skogsarbeiderne og fløterne levde og hvor mye det kostet dem, sier Haug.

Fløtarguten, ny forestilling om tømmerfløterhistorien

Se fra leseprøvene på det nye stykket om tømmerfløterne

Glemt røttene våre

– Jeg tror det var utrolig hardt, og jeg tror vi i dag har glemt røttene vi kommer fra og hvor tøft det var å leve i Norge på den tida, sier skuespiller Glenn Luijbregts fra Kongsvinger, som spiller en av hovedrollen i «Fløtarguten».

– Alt er mye lettvintere nå, det er bare å kjøpe seg det. For bare få generasjoner siden hadde ikke folk penger til mat,klær eller sko, sier skuespiller Kathrine Kolgrov fra Elverum, som spiller den andre hovedrollen.

fløtarguten

Skuespillerne Kathrine Kolgrov og Glenn Luijbregts og artist Erik Lukashaugen er med på den nye forestillinga om fløterlivet.

Foto: Stein S Eide / NRK

Kamp for tilværelsen

«Fløtarguten» følger skogsarbeideren og husmannen Gjermund i kampen for tilværelsen i et Norge for bare få generasjoner siden. Finnskogdikteren Tore Hestbråten har skrevet manus. Forestillinga akkompagneres av Hans Børlis lyrikk, tonesatt av Erik Lukashaugen fra Elverum.

– Børli sier så mye i diktene sine, så jeg har drømt om en slik forestilling i fem år. Jeg tror denne historien bør være interessant for folk i hele Norge, sier Erik Lukashaugen.

Den siste kommersielle tømmerfløtinga var i Trysilelva i 1991.

Forestillinga «Fløtarguten» har urpremiere under den nystartede Fløterfestivalen i Osen i Åmot fredag 19. juni.

  • Hør også saken som gikk i P1-morgen:
    Tømmerfløting blir teater

Flere saker fra Innlandet