Hopp til innhold

- Vi bygger for unga

De er små kommuner, men de satser stort: Folkefattige Tolga bygger hoppanlegg til 20 millioner. Naboen Os har bygd skiskytteranlegg til 30.

Hoppanlegget i Tolga

Anlegg for 50 millioner i Os og Tolga. Leder Trond Lund i Tolga IL (t.v.) og Inge Morten Smedås i Os IL på hoppkanten i Tolga.

Foto: Per Magnussen / NRK

– Hvis du aldri prøver, så får du ikke til noe, konstaterer leder i Tolga Idrettslag Trond Lund fast. Her, i en kommune med 1700 innbyggere, og et kommunebudsjett på 100 millioner kroner, har kommunestyret enstemmig blitt med på idrettslagets planer om nytt hopp- og skicrossanlegg til 20 millioner kroner.

– Skal vi i det hele tatt ha hoppere og ha grunnlag for nye hoppere som skal komme, så må noen ta tak. Det har vi gjort, sier Lund.

Se video lenger ned i saken!

Ti tusen dugnadstimer

Det er mandag kveld. En kraftig snøbyge har akkurat passert over Nord-Østerdalen, det er minus to grader og sur vind. Kjempefint dugnadsvær, sier Lund.

Hver dag er det dugnad. Hver dag i oktober, hver dag i november og hver dag i desember. Til sammen legger Tolgas befolkning ned 10.000 dugnadstimer i hoppanlegget.

Nytt anlegg på Tolga

Håvard Saanum på dugnad i Tolgabakkene.

Foto: Per Magnussen / NRK

Og nå tar det form. Seks bakker skal det bli. Den største blir en 60-meters bakke. Og ved siden av hoppbakkene bygger de skicrossanlegg. Varmestue. Gangveger opp fra Tolga sentrum.

I dag jobber fire fem mann i 20 meteren. De koster og skraper vekk snø og is fra bjelkelaget opp ovarennet og begynner å snekre gulv.

– Jeg får nå se om jeg prøver bakken til vinteren, smiler Håvard Saanum, og skrur fast nok et solid gulvbord.

Håvard er tolging og tidligere skihopper. Den største bakken skal han i alle fall hoppe i når den blir ferdig.

– Jeg synes det er veldig bra med satsingen. Det er derfor jeg er med her i kveld. Det er sjølsagt noen som er imot, men de aller fleste er for, sier Saanum.

Skiskytteranlegg i Os

– Her blir det fint ja, sier Inge Morten Smedås fra nabokommunen Os.

Der leder han kommunens idrettslag, og har akkurat gjort siste finpuss på et splitter nytt og flott skiskytteranlegg til oppunder 30 millioner ved Hummelfjell. Da er verdien av 20.000 dugnadstimer medregnet.

I kveld er han på hoppbakke-besøk. Os og Tolga skal nemlig samarbeide med de to skianleggene. Det er ikke langt mellom dem. Og de utfyller hverandre.

Men mens Tolga først og fremst bygger for regionen, og et og annet nasjonalt ungdomsrenn i storbakken, så tenker Os større. I vinter skal junior-NM gå på Os.

– Det blir spennende å få begge anleggene i full drift, og se hva vi kan få til sammen, sier Smedås.

Liten rekruttering?

Det skremmer ikke tolgingene at gamle ubrukte hoppanlegg ramler sammen over hele fylket. Det skremmer dem ikke at det også er hoppanlegg i fjellregionkommunene Folldal og Alvdal.

Det skremmer dem ikke at onde tunger sist det nå er flere hoppbakker i Norge enn hoppere.

Skal vi i det hele tatt ha hoppere, så må noen ta tak. Det har vi gjort.

Trond Lund, leder i Tolga IL.

– Hopping blir aldri en kjempestor breddeidrett, til det er det for få som tør, sier Trond Lund.

– Men hopping er en nasjonalidrett. Det er noe vi liker Og vi satser på bredden, det er derfor vi bygger små bakker. Og i de minste bakkene er det bred deltagelse, og det er gode hoppmiljøer i mange kommuner i Nord-Østerdal.

Ungene gleder seg

– Nå lander vi på nedslag på benken, roper instruktøren. Det er basistrening i idrettshallen for skigruppa der de unge hopperne også er med.

Ennå har det joggesko på beina, og parkett under sålene. Men men hopperne har allerede begynt å glede seg til snøen og skikkelig hopping. Etter treningen tar de seg en tur opp i anlegget.

SE VIDEO: UNGENE ER KLAR FOR VINTEREN:

Barna gleder seg til det nye hoppanlegget står klart.

Fotograf/reporter Geir Olav Slåen

– Jeg gleder meg til å hoppe i større bakker. Og så slipper jeg å reise så langt, sier Andrea. Kristian er 10 år og sikter seg inn på 20-meters bakken.

– Jeg ser fram til det ja, sier han.

Idrettslagsleder Trond Lund gleder seg også. Ikke til å hoppe. Han har aldri hoppet på ski, sier han.

Hans kraftsats skjer ikke på hoppkanten, men i arbeidet med bakkene. I kveld er han fornøyd: Det er satt opp stolper til vantene i timeteren, og hoppet er murt ferdig på 20 meteren.

– Vi gjør det for framtida, sier han. – Vi bygger for ungene.

Flere saker fra Innlandet