Hopp til innhold

Tok opp lån for å betale sønnens narkogjeld

En av de tiltalte i den store narkosaken på Lillehammer måtte låne en million kroner av sin far for å betale narkogjeld.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett sett forfra

VITNEBOKSEN: En av de tiltalte forklarte seg om sin rolle i narkotikanettverket.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Det er klart han føler på dette, at han har endt opp i en situasjon hvor han mente den eneste utveien var å be faren om penger, sier 33-åringens forsvarer, Ove Herman Frang.

I dag fortsatte 33-åringen fra Lillehammer-området å forklare seg om sin rolle i narkotikanettverket på Lillehammer. Han skal ha fungert som den antatte hovedmannens høyre hånd.

Ove Herman Frang

FORSVARER: Ove Herman Frang er 33-åringens forsvarer.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Tirsdag forklarte 33-åringen at han ikke ville si noe i retten om hvorfor han hadde overført penger til en person i utlandet av hensyn til sin egen og sin families sikkerhet.

I dag kom det fram at en stor del av pengene som ble overført til forskjellige bakmenn stammet fra hans far.

Tok opp banklån

33-åringen, som er tiltalt for grove narkotikaforbrytelser og grovt heleri, stod bak en stor del av distribusjonen av hovedsakelig hasj i Lillehammer-området.

Han mottok større partier, som han igjen delte ut til underselgere.

Han er tiltalt for grove narkotikaforbrytelser og grovt heleri. På det meste omsatte han for 40 000 kroner i uka. Men senhøsten 2012 nektet visstnok 33-åringen å ta imot flere store leveranser med narkotika.

Men på grunn av et høyt personlig forbruk av diverse narkotiske stoffer skal han ha satt seg i enorm gjeld til den antatte hovedmannen i saken. Han så derfor ingen annen utvei enn å be sin far om penger.

– Til sammen lånte jeg bortimot en million kroner av min far. Faren min tok på et tidspunkt opp lån i banken for å hjelpe mer, forklarte 33-åringen i retten i dag. Han la til at dette har gått hardt utover familiens økonomi.

800 000 kroner til bakmenn

Selv om 33-åringen ønsket å slutte med narkotikasalg, var det han som skal ha fått oppdraget med å kreve inn penger på Lillehammer.

Ved flere anledninger hadde han også ansvaret for å overlevere penger fra narkotikaomsetning til en kurér i Oslo, eller føre over penger til en person bosatt i Portugal.

Denne personen skal ha tilknytninger en norsk-pakistanske familiemafia med forgreininger langt utenfor Norges grenser, som blir avdekket i boka «Kuppet».

Ifølge 33-åringen måtte han samle inn og levere mellom 20 000 og 40 000 kroner i uka. Deler av de ukentlige beløpene stammet fra penger han hadde lånt av faren.

– Jeg tror om lag 800 000 kroner av pengene jeg fikk låne av min far gikk til overføringer til andre bakmenn for salg av narkotika, forklarte 33-åringen i retten.

33-åringen er ikke den eneste av de sju tiltalte som har bedt familien om hjelp til å forsøke å kvitte seg med narkogjeld.

Som følge av trusler har også faren til en 26 år gammel medtiltalt overført verdier for 140 000 kroner til den antatte hovedmannen for nettverket på Lillehammer.

Nektet faren å gå til politiet

Miljøet innad i nettverket skal ha vært gjennomsyret av vold og trusler siden 2012 ifølge 33-åringen.

– Jeg har bodd i Lillehammer-området i hele mitt liv, og jeg har aldri opplevd et lignende miljø her som har vært så preget av vold før, forklarte han i retten.

Truslene og volden som både han og andre involverte i nettverket skal ha blitt utsatt for gjorde 33-åringen desperat. Det var også grunnen til at han bestemte seg for å legge alle kortene på bordet overfor sin far.

Faren ønsket umiddelbart å varsle politiet, etter at han fikk vite hva sønnen hadde havnet oppi. Men sønnen nektet faren å gå til politiet, av frykt for konsekvensene.

– Jeg sa at han ikke måtte finne på å nevne det for noen, fordi det kom til å gå hele familien ille hvis han gjorde det, forklarte 33-åringen.

– Jeg har fått mindre empati

Den tiltalte 33-åringen fortalte at han har pådratt seg store psykiske plager som følge av å ha vært utsatt for kontinuerlig vold og trusler.

– Jeg har stor angst, og har blitt mer innesluttet. Jeg tror jeg også har blitt kaldere som person. Jeg har ikke like mye empati for andre mennesker lenger, forklarte 33-åringen.

Han la til at han hadde reagert med skuffelse og frustrasjon når han i politiavhør ble fortalt at politiet hadde holdt ham under oppsyn i to år før de endelig pågrep ham.

– Jeg har selvfølgelig lurt på hvorfor de ikke grep inn før og fikk stoppet dette. Men jeg skjønner jo også at det var nødvendig for å bygge opp en sak slik at man kan ta dem som sitter høyere opp i systemet, avsluttet 33-åringen.


Flere saker fra Innlandet