Hopp til innhold

Er under etterforskning for underslag av rundt 18 millioner, ble sluppet fri

Den tidligere økonomisjefen i Hadeland og Ringerike bredbånd burde absolutt fengsles, mente retten. Men i fengslene var det fullt, og mannen ble i stedet sluppet fri.

Rettssal

Retten viste til at det ble gjort et betydelig pengebeslag under ransakelsen hos mannen. Dette var penger som siktede ikke hadde forklart seg om, og politiet mistenkte derfor mannen for å holde tilbake også annen vesentlig informasjon.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Nedre Romerike tingrett bestemte 21. mars i år at den tidligere økonomisjefen skulle varetektsfengsles.

Mannen i 40-åra er under etterforskning for underslag av mellom 17 og 18 millioner kroner fra Hadeland og Ringerike Bredbånd AS. Mannen er tidligere dømt for økonomisk kriminalitet.

Mannen har erkjent de fleste forholdene. Advokaten hans, Kenneth Strømme Gundersen, bekrefter overfor NRK at det er snakk om et beløp på mellom 17 og 19 millioner kroner.

– Min klient har det svært tøft. Han har problemer med å forstå hvorfor han har gjort som han har gjort. Han har hele tiden samarbeidet godt med politiet, sier han.

Mistenkt for å holde tilbake vesentlig informasjon

Retten viste til at det ble gjort et betydelig pengebeslag under ransakelsen hos mannen. Dette var penger som siktede ikke hadde forklart seg om, og politiet mistenkte derfor mannen for å holde tilbake også annen vesentlig informasjon.

Men mannen er i dag fri. Det var ikke mulig å finne varetektsplass til mannen,

Rettssal

Retten viste til at det ble gjort et betydelig pengebeslag under ransakelsen hos mannen. Dette var penger som siktede ikke hadde forklart seg om, og politiet mistenkte derfor mannen for å holde tilbake også annen vesentlig informasjon.

Foto: Linda Vespestad / NRK

fengslene var fulle. Dermed måtte både politi og rettsvesen se at mannen fikk muligheten til å gjøre det de advarte mot, nemlig å kunne fjerne bevis.

Mangelen på varetektsplasser bekymrer politiet. Fungerende påtaleleder Anne Byfuglien Ulsrud ved Vestoppland politidistrikt sier situasjonen er uheldig.

– Når vi velger å framstille for varetektsfengsling, er det fordi det er viktig for saken. Men slik er det, og nå må vi tilpasse etterforskningen til det, sier hun.

Økonomisjefen var dømt før

Det er ikke første gang den siktede eks-økonomisjefen har brutt loven. Før han kom til bredbåndsselskapet på Hadeland, hadde han sittet inne i to omganger. Begge gangene sonet han straffer for økonomisk kriminalitet. Til sammen ble han dømt til fengselsstraffer på 3 år og 3 måneder.

Likevel fikk han den betrodde stillingen som økonomisjef i Hadeland og Ringerike bredbånd.

Den første dommen mot mannen falt i Hadeland og Land forhørsrett i 2002. Underslagene utførte han mens han var økonomisjef i selskapet Elektrodistribusjon AS. Også den gangen hadde han bedratt sin tidligere arbeidsgiver. Og utgangspunktet var det samme som nå, mannen var økonomisjef i et firma.

Dommen viser at han fikk ledelsen i firmaet til å godkjenne utbetalinger på til sammen 850 tusen kroner. Utbetalingene skulle skje via brevgiro. Etterpå byttet han ut giroene, og overførte tilsvarende beløp til seg selv i stedet.

Brukte pengene til personlig forbruk

Pengene ble brukt til personlig forbruk, og til å betale gjeld. For dette ble han dømt til fengsel i ett år, hvorav 5 måneder ble gjort betinget.

I januar i 2004 ble han dømt på ny. Denne gang i Hadeland og Land Tingrett. Nå hadde mannen på vegne av to firmaer han var involvert i, urettmessig fått utbetalt vel 3 millioner kroner fra skattemyndighetene i Oppland og Buskerud.

Dette fikk han til ved å sende inn fiktive omsetningsoppgaver på vegne av de to foretakene. Dommen denne gang ble fengsel i 2 år og 3 måneder. Straffen omfattet også flere brudd på regnskapsloven.

Også denne gang hadde pengene gått til personlig forbruk og til å betjene gammel gjeld. Det ble vurdert som skjerpende at han sendte inn fiktive oppgaver til skattemyndighetene samtidig som han sonet sin forrige dom.

Fikk ny sjefsjobb til tross for dommene

Kai Glemmestad

Nåværende styreleder i HRB Kai Glemmestad, vil ikke si noe mer før selskapet skal granskes eksternt i slutten av mai.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

I 2010 fikk mannen jobben som økonomisjef i Hadeland og Ringerike bredbånd (HRB). Det skjedde til tross for de tidligere dommene, der mannen hadde vist at han var i stand til å bedra arbeidsgiveren. Hvilke vurderinger styret og ledelsen i selskapet gjorde da de ansatte mannen, vil de ikke si noe om i dag.

Per Sønsteby var styreleder i HRB da mannen ble ansatt. Han henviser til nåværende styreleder Kai Glemmestad, og til den eksterne granskingen som nå skal skje i selskapet. På spørsmål om hvorvidt det er vanlig å sjekke bakgrunnen til folk som blir ansatt i såpass betrodde stillinger svarer Sønsteby:

– Jo, så absolutt, i aller høyeste grad.

– De sjekket aldri med oss

Siktedes advokat, Kenneth Strømme Gundersen, sier den siktede orienterte Hadeland og Ringerike Bredbånd om den andre dommen mot ham, men ikke den første.

Nåværende styreleder Kai Glemmestad vil hverken bekrefte eller avkrefte at de kjente til dommene mot mannen da han ble ansatt. Glemmestad mener det vil være feil av ham å si noe om dette før den eksterne granskingen av firmaet er gjennomført.

Hadeland og Ringerike bredbånd viser nå til en gjennomgang av hele saken som revisjons- og rådgivningsselskapet Pricewaterhouse Coopers skal gjennomføre.

Flere saker fra Innlandet