NRK Meny
Normal

Togtrikk vil koste 1,5 milliarder

En togtrikk for pendlere mellom Hamar og Elverum vil koste rundt 1,5 milliarder kroner, avhengig av hvilke løsninger som blir valgt. Tanken er at togtrikken skal gå i begge byene og mellom de to byene.

Helge Bay presenterer togtrikk-planer

Et dansk konsulentfirma har sett på mulighetene for en togtrikk mellom Elverum og Hamar. I dag presenterte Helge Bay ideene.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

I dag la et dansk konsulentfirma fram sin utredning om togtrikk for fylkesrådet i Hedmark. De mener det er realistisk planer de har lagt fram.

Men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, blant annet om togtrikken skal gå på jernbane eller på eget spor, om det er mulig å lage trikkespor i bygatene i Hamar og Elverum og om det er nok folk i de to byene til at de kan bli lønnsomt.

En togtrikk er et kombibanetog som kan gå på flere typer spor. Danskene foreslår å bruke de eksistrende togsporene som er mellom Hamar og Elverum og bygge ut trikkespor i byene.

– Mulig å få til dette her

Det er cirka 2 500 som pendlere mellom de to byene hver dag.

– Det er åpenbart at flere steder i Europa som har løst dette på denne måten. Slik sett er det ingen teknisk umulighet at vi kan få det til her også. Men dette er noe som ligger et godt stykke fram i tid, sier Per Gunnar Sveen i fylkeskommunen i Hedmark.

Riksvei 25/3

2 500 personer pendler mellom Hamar og Elverum hver dag.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Danskene mener at det er realistisk med to tog i timen mellom Elverum og Hamar. Ordfører i Elverum, mener dette ikke er planer man kan fullføre.

– De har vel stilt flere spørsmål enn svar, så vi har vel ikke kommet så mye lenger, Erik Hanstad.

Vil heller ha direktebuss

Ideen om en togtrikk kom første gang i 1997, og har blitt behørig diskutert i 15 år. I dag la det danske konsulentfirmaet fram flere forslag. Togtrikk gir mindre forurensing, og målet er at flere velger dette alternativet framfor bil siden kjøretiden blir kortere.

Men foreløpig er forslag bare forslag, og Hanstad foretrekker timesavganger med buss så fort som mulig.

– På kort sikt er direktebusser det mest realistiske alternativet. Den har hjul og kan frakte deg dit du skal. Det finnes også svært miljøvennlige busser som kan brukes, sier ordfører i Elverum.

Planene om togtrikk skal opp til behandling i fylkestinget i april.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.

  • Avhør etter krøkleutsetting

    Politiet har avhørt flere personer i forbindelse med at krøkle har blitt ulovlig satt ut i Storsjøen i Rendalen. Politiet har fått tips om navngitte personer, men ingen er mistenkt, skriver Østlendingen. Det var Fylkesmannen som politianmeldte saken.

  • Stjålet grusbil i grøfta

    En stjålet grusbil kjørte av vegen i Hunndalen like før klokka 03 i natt. Grusbilen ble stjålet fra et pukkverk. Sjåføren, det vil si tyven, stakk av og politiet leter etter vedkommende.