NRK Meny
Normal

Tøft for næringslivet etter tunnelstengning

– Tunnelulykken i Gudvanga-tunnelen 11. august understreker nok en gang hvor viktig det er med gode omkjøringsveger, sier ordfører i Vang, Vidar Eltun.

Bussvraket i Gudvangatunnelen

UTBRENT BUSS I GUDVANGA-TUNNELEN: Stengningen får følger for næringslivet.

Foto: Veum, Arne / NTB scanpix

– Næringslivet langs E16 er sårbart, og er avhengig av både store og små trafikanter. Det er derfor svært uheldig for bedriftene at tunnelen er stengt, og at det ikke finnes gode omkjøringsmuligheter, sier Eltun.

Kolonnekjøring i dag

Vidar Eltun

Ordfører i Vang, Vidar Eltun.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

I dag åpnes det for kolonnekjøring for tyngre kjøretøyer uten passasjerer. Det blir imidlertidig bare to omganger tur/retur med kolonnekjøring i dag.

En turistbuss begynte å brenne i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane 11. august. Det førte til at fire personer ble sendt til Voss sykehus, men slapp fra hendelsen med lettere skader. Verre gikk det med selve tunnelen, som fikk store skader.

– Hyttefolk med tilhold i Bergens-området velger nå i stor grad å ikke komme. Dette er svært uheldig for de som leverer varer og tjenester til hytteeiere.

– Omkjøringsveger lønnsomt på lang sikt

Ordføreren mener at samferdselspolitikken i større grad må ta høyde for slike hendelser under planlegging av tunnelløsninger og omkjøringsveger.

– I forbindelse med utbedringer på E16 får vi tre nye tunneler bare her i kommunen. Dette er jo svært gledelig, men da er det viktig at vi har gode omkjøringsveger når det skjer ulykker.

Han mener at de samfunnsøkonomiske følgene av tunnelstengning er undervurdert, og at E16-utbyggingen nå bør gjennomføres fullt og helt før man "sprer penger utover andre prosjekter".

Mange tunneler i Norge

Men prioriteringer er ikke enkelt. Vegvesenet har fått kritikk fra lokalpolitikere i Bremanger for at rehabiliteringen av Gudvangatunnelen går på bekostning av reparasjoner i Skatestraumtunnelen.

15. juli var det en tunnelbrann i Skatestraumtunnelen, og den blir trolig ikke åpnet før neste år. Vegvesenet har avvist kritikken og vist til at skadene er langt mer omfattende enn i Gudvangatunnelen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang