NRK Meny
Normal

Tigger penger og betaler ikke regninger

Det har vært et par tøffe år for HamKam. Nedturen startet høsten 2008, da HamKam rykket ned i 1. divisjon. I dag står hamarlaget på randen av konkurs.

HamKams Vegard Bjerke

Det har vært et par tøffe år for HamKam

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er to år siden nedturen startet for HamKam. Etter nedrykket fra eliteserien tok en ny ledelse over, og budsjettet ble redusert fra 54 millioner kroner til cirka 40 millioner kroner.

Men allerede i april 2009 går det galt. Sponsorinntektene svikter, og klubben trenger millioner. Spillerne ringer 1500 hedmarkinger og ber om penger, og går ned 10 prosent i lønn.

Skogheim tar over

I juni har laget tapt så mange kamper at Arne Erlandsen må gå og Vegard Skogheim overtar.

– HamKam ber om pengehjelp fordi klubben vet den vil gå med overskudd neste år

Styreleder Morten A. Meyer, 11.09.09

Styret begynner gjeldsforhandlinger, og setter 17. juni som den første av mange frister for sine kreditorer til å bli med på avtalen. Nye frister og trusler om konkurs om de ikke får inn penger skal fra nå av bli mer og mer brukt av klubben. Sparebanken Hedmark gir lånegaranti.

– Nå er det siste gangen, sier banksjef Harry Konterud.

Uten pengetigging og gjeldssanering hadde klubben nå vært ferdig. Et tredje virkemiddel i den økonomiske styringen av klubben er å ikke betale regninger. HamKam skylder husleie og baneleie for 2008.

Kronerulling

Det tar skattebetalerne seg av. Hamar formannskap bevilger 2. september 2009, 600.000 kroner til å betale banleie. Samme dag går den nye fristen for gjeldsordning ut.

Styret forlenger fristen. Og tigger mer.

– HamKam ber om pengehjelp fordi klubben vet den vil gå med overskudd neste år, sier styreleder Morten A. Meyer den 11. september 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HamKamspillere og publikum feirer opprykk

HamKam jublet for opprykk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Nå blir det kronerulling. HamKam-venner fra næringslivet blar opp. En facebookgruppe skaffer 200.000 kroner. Kaptein Vegard Bjerke og keeper Ivar Rønningen låner klubben 200.000 kroner.

Frist på frist

Den 14. september mangler HamKam en halv million og gir seg sjøl frist til klokka 19. Dagen etter mangler fremdeles pengene, og fristen er nå ut dagen. En gjenstridig belgisk spilleragent kan torpedere gjeldsavtalen.

Den 16. september gir HamKam-supporteren Terje J. Engebakken 100.000 kroner til klubben. Spilleragenten gir seg, og klubben er reddet.

– Nå er alle brikkene på plass sier Morten A. Meyer.

25. oktober 2010 taper HamKam for Sarpsborg og rykker ned i 2. divisjon.

Budsjettet skal nå voldsomt ned. Ingen skal tjene mer enn 200.000. Og klubben fortsetter praksisen med ikke å betale baneleie eller husleie. Lille julaften i fjor gir Hamar kommune klubben nye sju millioner kroner så klubben kan gjøre opp for seg.

Kommunen bidrar med penger

På årsmøtet i februar i år verdsettes klubben til null. I mars kjøper Hamar kommune og HOA en storskjerm HamKam ikke greier å betale for ni millioner kroner. På sommeren flytter klubben ut av nye Briskeby, og kutter to årsverk i administrasjonen.

I september blir det klart at klubben ikke har betalt husleie i 2009, og kommunen gir dem et lån på fire millioner kroner så de kan gjøre opp for seg. Senere samme måned viser det seg at de skylder tre millioner kroner i baneleie også. I oktober vinner klubben 6-0 over Lørenskog og rykker opp i 1. divisjon igjen.

Det nærmer seg jul og Hamar kommune gir HamKam 8,4 millioner kroner slik at klubben kan gjøre opp gammel gjeld. Den må bare holde budsjettet i balanse. Men det mangler altså 850.000 kroner på det.

21. desember meldte styret oppbud fra den 30. desember.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • En sjåfør ble fotgjenger

    UP stanset en bilist i 117 kilometer i timen i 80-sone på riksveg 3 ved Ådalsbruk litt over klokka 11.00 i formiddag. Vedkommende ble fratatt førerkortet og blir anmeldt.

  • Innbrudd og tjuveri i Alvdal

    Politiet etterforsker innbrudd og tjuveri fra Byggservice i Alvdal. Det er stjålet et strømskap. En blå, svenskregistrert bil er observert i området, skriver politiet på Twitter.

  • Johan C. Løken er død

    Gårdbruker og politiker Johan C. Løken fra Elverum er død, 73 år gammel. Det skriver Østlendingen. Løken var stortingsrepresentant for Høyre og landbruksminister i Kåre Willochs regjering fra 1981 til 1983. Han døde i morges etter en tids sykdom.