NRK Meny
Normal

To menn og en kvinne tiltalt for drapet på Bakken

De tre personene som var siktet for drapet på Nils Olav Bakken fra Dokka er nå tiltalt for drap eller medvirkning til dette.

Nils Olav Bakken

FUNNET DØD: Nils Olav Bakken ble funnet drept i et bål.

Foto: Privat / Politiet

Det var i september i fjor at Nils Olav Bakken fra Dokka ble funnet kraftig forbrent og drept i et bål i Søndre Land. Obduksjonsrapporten viste at Bakken ble drept på samme sted som han ble funnet, og at han var i live da han ble påtent.

En kvinne i 40-årene, hennes sønn i 20-årene og hennes ekskjæreste i 30-årene er nå tiltalt for å stå bak drapet. Alle er lokale og kjente i området.

Knivstakk flere ganger

De er tiltalt etter straffelovens paragraf 275 som går på drap eller medvirkning til dette. Strafferammen på drap er fengsel i inntil 21 år.

Sperringer fjernet på åsted

VESTÅSEN: Nils Olav Bakken ble funnet drept i dette området.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det er et drap. Det er svært alvorlig. En person har blitt drept, og tre personer har vært til stede da han ble drept, sier aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Tiltalen gir en detaljert beskrivelse av det påtalemyndigheten og politiet mener skjedde da Bakken ble drept. De tre skal ha tatt med seg Bakken fra hans hjem på Dokka og tatt ham med til Veståsen i Søndre Land ved 01-tida natt til lørdag den 3. september.

Her skal de ha lagt ham i bakken, påført ham flere knivstikk og sparket ham.

Deretter dro de han ut i grøftekanten, helte bensin over ham og tente på. Ifølge tiltalen døde Bakken som en kombinasjon av forblødning fra et stikk i halsen og brannskader.

Thorbjørn Klundseter

RETTSSAK: Det er statsadvokat Thorbjørn Klundseter som er aktor i saken som starter 19. juni.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det er de tiltaltes forklaring som først og fremst knytter dem til saken, sier Klundseter.

Han ønsker ikke å si noe om motivet for drapet siden dette er en del av bevisføringen i retten.

Tre ble pågrepet

Politiet satte i gang et stortilt teknisk og taktisk etterforskning, og saumfarte spesielt lokalsamfunnet på jakt etter mistenkte. Men gjennombruddet lot vente på seg inntil i november. Da ble tre personer pågrepet i saken. De ble da siktet for forsettlig drap.

Kvinnen og sønnen har i avhør knyttet seg til selve drapet, men har ikke erkjent straffskyld. Mannen i 30-årene ville lenge ikke forklare seg, men i januar erkjente han medvirkning for drapet.

Saken skal starte i Gjøvik tingrett den 19.juni, og det er satt av 14 dager til rettssaken.

– Det vil først og fremst være forklaringer fra de tiltalte i saken, så vil det bli forklaringer fra kriminalteknikere og andre vitner, sier Klundseter.

Det er varslet at det vil bli lagt ned erstatning til Bakkens etterlate.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK
 • Dark Room-dømt

  En 45 år gammel mann fra Hedmarken er i Sør-Østerdal tingrett dømt til fengsel i ti måneder for å ha lastet ned og spredt bilder og filmer med seksuelle overgrep mot barn. Mannen var også tiltalt for å ha forbrudt seg seksuelt mot en 12 år gammel jente i nær familie, men ble frifunnet på dette punktet. Navnet hans dukket opp i materiale i det såkalte Dark Room prosjektet.

 • Grøtsalget til værs

  Salget av grøt går rett til værs her i landet nå før jul. Det viser tallene fra TINE Meieriet Tretten, som kaller seg for Norges grøtfabrikk (bildet). Den 6. desember satte de produksjonsrekord på Tretten. Da produserte de for første gang over 100.000 kg grøt på en dag

  Verdens største grøtskje
  Foto: Olav Håland / TINE AS