Hopp til innhold

To av tre med kreft sliter i senga

To av tre som rammes av kreft, får problemer med sexlivet, viser en rapport fra Kreftforeningen.

Parforhold

Både bivirkninger av behandling, slitenhet og dårligere selvfølelse kan gå ut over samlivet for kreftpasienter.

Foto: Scanpix / SCANPIX

I går sto Haakon Wiig fra Brumunddal fram og fortalte om konas kreftsykdom og hvordan han opplevde at han gjennom ti år, 400 dager på sykehus og møte med mer enn 50 leger aldri opplevde at temaet sex ble bragt seriøst på banen. Han brant inne med mange spørsmål han aldri fikk svar på.

Sliter med sexlivet

Mange kreftpasienter og deres partnere opplever at seksuallivet blir skadelidende når sykdommen rammer, viser rapporten "Rehabilitering og mestring blant kreftrammede", som Kreftforeningen publiserte i november i fjor.

64 prosent av de spurte kreftpasientene opplever seksuelle problemer, viser undersøkelsen. 23 prosent av dem svarer at de opplever dette i stor grad.

Berit Jevnaker

Berit Jevnaker etterlyser mer åpenhet om sexlivet etter kreftsykdom.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– For mange handler problemene i sexlivet om bivirkninger av behandling, sier Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen i Hedmark og Oppland.

Den medisinske behandlingen kan påvirke både lysten og muligheten til erotikk og samleie.

– Flere og flere overlever kreft. Baksiden er at kreftbehandlingen er blitt så tøff at senskadene, blant annet svekket seksuallyst, blir store, sier Jevnaker.

Menn med prostatakreft

Mange kreftrammede får også dårligere selvfølelse, for eksempel etter fjerning av bryst, hårtap eller store arr, og dette går ut over kjærlighetslivet, ifølge undersøkelsen.

Den pasientgruppa hvor flest oppgir å ha problemer knyttet til seksualitet, er blant menn med prostatakreft. Ifølge Kreftforeningen er det gjort lite forskning på hvordan kreft rammer menns seksualliv, til tross for at det er flere menn som rammes av prostatakreft enn kvinner som rammes av brystkreft.

– Det er viktig å få fram at det finnes hjelpemidler, både for menn som sliter med ereksjon og kvinner med underlivsproblemer, sier Jevnaker.

Dårlig informasjon

Haakon Wiig mistet kona

– Det er viktig å ta vare på samlivet også, sier Haakon Wiig

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Haakon Wiig etterlyste en større bevissthet blant helsepersonell rundt problemstillingen.

Rapporten viser også at mange kreftpasienter opplever at de får lite eller ingen informasjon om hva behandlingen av sykdommen kommer til å gjøre med seksualiteten og sexlivet.

Berit Jevnaker har tro på Sykehuset Innlandets satsing på å gi kurs til leger og sykepleier slik at de blir flinkere til å snakke med pasienter om dette ømtålelige temaet. Sykehuset skal være det første i landet som satser på dette.

– Det er et stort behov for åpenhet og informasjon. Men det er viktig at det ikke bare blir et stunt fra Sykehuset Innlandets side. Det må bli en langsiktig satsing, sier Jevnaker.

Hun mener også fastlegene må trene på å bli mer åpne om seksualitet blant langtidssyke.

– Men det er også viktig å understreke, sier Jevnaker, at det er helt normalt å ikke ha seksuallyst i perioder man er sliten. Seksualitet handler også om å ta på hverandre og ikke bare orgasme og utløsning.

Flere saker fra Innlandet