Hopp til innhold

To av tre fyllekjørere er ugifte menn

Menn er overrepresentert når det kommer til å sette seg ruset eller beruset bak rattet. Og det er unge, ugifte menn som er verstingene.

UP kontroll

ØKNING: UP har trappet opp kontrollene og har i år tatt over 70 prosent flere for å kjøre i ruspåvirket tilstand enn i fjor. Til 1. april var 400 stykker anmeldt av politiet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Så langt i år er er 400 personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand i Norge. Dette er en økning på 70 prosent fra i fjor og det er mennene som har lavest terskel for å sette seg bak rattet når de heller burde bestilt en taxi.

Steinar Mæhlum

TRAFIKKSYNDERE: Steinar Mæhlum kjenner godt igjen bildet av at unge, single menn tar størst sjanser i trafikken.

Foto: Ola Strande / NRK

NRK har fått tilgang på statistikk som politiet i Hedmark og Oppland har ført over ruskjøring fra 2008 til 2014. Steinar Mæhlum er kommunikasjonsrådgiver ved Vestoppland politidistrikt og kan fint se for seg konturene av «den typiske fyllekjøreren».

– De fleste statistikker som dreier seg om ulykker og hendelser i trafikken viser at menn er overrepresentert, det er bare slik det er. At mange er ugifte kan bety at jo færre forpliktelser man har i livet, jo mindre forsiktig er man.

40 prosent er under 30 år

Tallene NRK har samlet inn viser at 40 prosent av dem som ble tatt i Hedmark og Oppland i tidsrommet 2008 til 2014 var under 30 år. Men dette får ikke Mæhlum til å se mørkt på fremtiden, snarere tvert imot.

– Det er mye som tyder på at dagens ungdom har et mer fornuftig forhold til alkohol enn min generasjon, så vi håper at det også kan vise seg i statistikken etter hvert.

– Store mørketall

Ved Folkehelseinstituttet sjekkes alle blodprøvene som tas ved mistanke om rus. Overlege Knut Hjelmeland og hans kollegaer kontrollerer 10 000 prøver i året og mener statistikken fra Hedmark og Oppland er representativ for hele landet.

Knut Hjelmeland

RUS: Knut Hjelmeland viser til at det er flere som kjører bil påvirket av andre rusmidler enn alkohol.

Foto: Privat

– De nasjonale tallene viser de samme hovedtrekkene om hvem som kjører i rus. 88 prosent er menn og de fleste er i alderen 20 til 40 år, sier han.

Flere med annen rus enn alkohol

Folkehelseinstituttets tester viser at det er 4500 som avlegger positiv prøve for alkohol og 5500 som setter seg bak rattet med andre stoffer innabords.

– Sentralstimulerende midler som amfetamin, metaamfetamin og kokain gjør at man tar flere sjanser og undervurderer risikoen. Cannabis eller beroligende medikamenter har en sløvende effekt, som svekker reaksjonsevne og konsentrasjon, forklarer Hjelmeland.

Flere saker fra Innlandet