NRK Meny
Normal

Tiner opp is i Øyer-tunnelen

Nok en gang må det fjernes is fra ventilasjonssjakta i Øyertunnelen. Tunnelen til 1,4 milliarder har vært stengt flere ganger siden åpninga i 2012.

Øyertunnelen stengt på grunn av ventilasjonstrøbbel.

STENGT: Øyertunnelen er stengt på grunn av ventilasjonstrøbbel.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Den snaut fire kilometer lange tunnelen ble åpnet 12. desember 2012, og var en del av milliardsatsingen på ny E6 mellom tettstedene Øyer og Tretten, sør i Gudbrandsdalen. Hver vinter har Vegvesenet vært nødt til å stenge tunnelen flere ganger på grunn av at snø og is blokkerer en ventilasjonssjakt.

I tre dager sist uke var bilister henvist til omkjøringsvei mens arbeidene med å få ut store mengder snø og is pågikk. Tilsammen har tunnelen vært stengt i 12 døgn på grunn av uforutsette hendelser siden åpningen. I tillegg har den vært stengt flere ganger på grunn av planlagt vedlikehold.

Også nesten hele uke blir tunnelen stengt, fordi isen skal fraktes ut.

– Vi trodde ikke det skulle danne seg så mye is igjen så fort. Men det skyldes i hovedsak klimatiske forhold, sa seksjonssjef i Vegvesenet, Asbjørn Stensrud til NRK i går.

Les også: Øyertunnelen på E6 stengt igjen

Tar ut is med minigraver

Stensrud sier i dag at tiningen trolig vil være ferdig i ettermiddag. Nå er tunnelen stengt fordi de prøver å fjerne is i ventilasjonssystemet.

– Det står ei tinemaskin der og tiner opp ventilasjonssjakta slik at den blir frigjort for is, sier Stensrud.

– Hvor lang tid vil dette ta?

– Jeg regner med og håper at selve ventilasjonssjakta er fri for is i ettermiddag. Så vil vi gå inn med en minigraver for å få ut is som har samlet seg i bunnen av sjaktrommet, sier Stensrud.

Isen skal nå fraktes ut av tunnelen.

Mens mannskaper fra Statens vegvesen fjerner is fra sjakta i tunnelen, må bilistene kjøre gamle E6 gjennom Skarsmoen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fraråder Lillehammer-riving

    Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

  • Kjørte på anleggsbil

    To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

  • Fyrte opp ute på verandaen

    Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.