Tindra (4 måneder) skal leve på steinaldervis sammen med familien

VÅGÅ (NRK): I fire uker skal trebarnsfamilien leve som de gjorde for 12.000 år siden, i Pyreneene i Frankrike.

Tindra (4 mnd) og mamma Sofie skal leve på steinaldervis

PELSKRAGE: En selskinnscape skal holde Tindra (4 måneder) varm og tørr i regnvær. Capen fungerer også som stellebrett.

Foto: Ruth Barsten / NRK

– Vi har laget skinnbleier. De fungerer veldig bra og er holdbare, sier Sofie Kleppe om den mørkebrune skinnfellen datteren Tindra på fire måneder er ikledd.

Sammen med kjæresten og sine tre barn skal 38-åringen den neste måneden bo og leve som en ekte steinalderfamilie i Axat-området i Pyreneene i Frankrike.

– Jeg synes det er fryktelig spennende. Det er aller mest en stor opplevelse for oss selv. Nå har jeg sjansen til å bruke mammapermisjonen min, forteller Kleppe om hvorfor hun tar med familien mange tusen år tilbake i tid.

Tindra (4 mnd) og mamma Sofie skal leve på steinaldervis

SKINNBLEIE: Tindra og mamma Sofie Kleppe er klare for å leve de neste fire ukene på samme måte som i steinalderen. Kleppe har laget klær av skinn til hele familien.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Barna gleder seg

Familien skal være med på et prosjekt med og av steinalderentusiaster for å lære mer om livet for mange tusen år siden. Det er totalt ti voksne som skal være med, pluss barn. Gruppen skal leve som en klan, og alle har forberedt seg med blant annet tørking av mat og produksjon av klær.

Sofie Kleppe, som arbeider som garver og skinnhåndverker, flyttet til Vågå for tre år siden. Der startet hun garveriet Jutulskinn og traff etter hvert sin finske kjæreste Roni. For fire måneder siden ble familien utvidet til fem da yngstemann Tindra kom til verden. Kleppe tror livet som småbarnsmor var enklere i steinalderen enn det hun opplever i dag.

– Det er mange krav til en moderne småbarnsmamma. Det er mye som skal ordnes. I steinalderen hadde de mye mer tid selv om det var arbeidskrevende å sanke mat og holde bålet ved like, sier hun.

Tindra (4 mnd) og foreldrene skal leve på steinaldervis

KLARE: Småbarnsforeldrene ser frem til å leve på historisk vis. Pappa Roni er ikledd skinnjakke, mens Tindra har ullundertøy laget av reinsskinn. Mamma Sofie har på seg pels.

Foto: Ruth Barsten / NRK

iPader og moderne leker blir igjen hjemme i Norge når familien fredag starter på reisen sørover til Frankrike. Åtte år gamle Tuuli og storebror Soini på elleve har fått permisjon fra skolen og gleder seg stort til å oppleve tidsepoken de foreløpig bare har hørt om.

– Jeg kan lage bål, forteller Tuuli.

– Jeg har øvd på pil og bue, forteller Soini som legger til at han gleder seg til å gå på jakt.

Grundige forberedelser

De siste månedene har familien brukt til forberedelser både i matveien og for å være korrekt antrukket. Lille Tindra har både skinnbleier, selskinnscape og ullundertøy av reinsskinn.

– Jeg er veldig glad i å være i naturen, og det å kunne bruke det som kommer fra naturen. Roni har den samme interessen, forteller trebarnsmoren.

Hun tror ikke de kommer til å savne materielle ting, men ser at det kan bli utfordrende å leve tett med mange mennesker over lang tid.

– Å leve i steinalderen betyr å leve i klanen. Man er ikke bare sin egen familie, man er del av noe større, forteller hun om prosjektet.

Tindra (4 mnd) skal leve på steinaldervis

VERKSTED: Paret driver Jutulskinn garveri i Vågå sammen. De siste månedene har lokalene blitt brukt til forberedelser til den noe utradisjonelle turen.

Foto: Ruth Barsten / NRK