Tiltalt for voldtekt og grove overgrep mot smågutter

En mann fra Midt-Hedmark er tiltalt for voldtekt og svært grove seksuelle overgrep mot sin egen sønn og hans kamerat. Sønnen var under 10 år da overgrepene skal ha startet.

Sør-Østerdal tingrett

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen er foreløpig ikke berammet, men vil gå i Sør-Østerdal tingrett i løpet av høsten.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Høsten 2013 fikk politiet melding om at to gutter skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Faren til en av guttene ble siktet i saken, og nå er tiltalen mot ham klar.

– Gjentatte overgrep

Rettsak Øyer-drap

NY OVERGREPSSAK: Statsadvokat Iris Storås har tidligere vært aktor i andre store overgrepssaker, blant annet alvdalsaken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han er tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to barn. Det er snakk om gjentatte overgrep, og et av barna var under 10 år. Strafferammen er på 21 års fengsel, sier statsadvokat Iris Storås.

Ifølge tiltalen er overgrepene likestilt med samleie, og er begått på en særlig smertefull og krenkende måte. Han skal også fått guttene til å utføre seksuelle handlinger på hverandre.

Overgrepene mot sønnen skal ha startet da han bare var åtte år og fortsatt til han var 12 år. Overgrepene mot kameraten skal ha skjedd over en periode på noen måneder da han var 11 år.

Nekter straffskyld

Det er guttenes forklaring som er de sentrale bevisene i saken. Men den tiltale mener guttene lyver, og nekter straffskyld.

– Han sier han ikke har utført handlingene som er beskrevet i tiltalen. Saken har gått veldig hardt inn på ham, og han tar dette svært tungt, sier hans forsvarer Jostein Løken.

Mannen er tiltalt for:

  • voldtekt og seksuelle overgrep mot to gutter, der en av dem var under 10 år.
  • incest.
  • å ha hatt seksuell omgang med guttene da de var bevisstløse på grunn av alkohol eller sov og ikke kunne motsette seg overgrepene.
  • å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av tillitsforhold.
  • å ha skaffet seg seksuell omgang ved å gi guttene blant annet penger, alkohol, røyk og spill.
  • å ha truet den ene gutten til å tie om overgrepene.
Helge Hartz

BELASTNING: Bistandsadvokat Helge Hartz sier det er bra at saken nå endelig havner i retten.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Alle saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn er grove. Denne saken omhandler både voldtekt og andre gjentatte seksuelle overgrep som er begått mot barn som er svært unge, og gjort på en særlig krenkende måte. Det gjør at denne tiltalen er særlig alvorlig, sier statsadvokat Storås.

– Belastende

Det er ikke satt av en dato til saken ennå, men den skal gå i Sør-Østerdal tingrett i løpet av høsten. Da er det to år siden saken ble anmeldt.

– Saken har vært en enorm belastning. Som det fremgår av tiltalen så er dette en alvorlig sak, og det er fint at den nå omsider kommer opp i retten, sier sønnens bistandsadvokat Helge Hartz.