NRK Meny
Normal

Førte private regninger for 600 000 kroner på firmaet

En forretningsmann er tiltalt for grovt økonomisk utroskap etter å ha ført regninger for husbygging på firmaet han jobbet i. Mannen forklarer forholdet som «en glipp».

Hamar tinghus

Saken mot foretningsmannen har gått i Hedmarken tingrett i Hamar tinghus.

Foto: Knut Sveen / NRK

Forretningsmannen fra Hedmarken er tiltalt for grovt økonomisk utroskap etter å ha ført private regninger for over 600 000 kroner på firmaet der han er daglig leder.

Etter påtalemyndighetens mening fikk han sendt 13 fakturaer på sitt private boligprosjekt til aksjeselskapet.

– I egenskap av å være daglig leder i selskapet, ble regningene attestert, anvist og betalt av aksjeselskapet. Han anviste sine egne regninger, sier politiadvokat Richard Røed som er aktor i saken.

Richard Røed

Politiadvokat Richard Røed, er aktor i saken mot forretningsmannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Selskapet driver med hyttetomter og eiendom.

Saken mot forretningsmannen i 50-åra har gått i Hedmarken tingrett denne uka. Straffepåstanden er sju måneders ubetinget fengsel. Tiltalte nekter seg skyldig etter tiltalen, og hans forsvarer, advokat Peder Morset, har lagt ned påstand om full frifinnelse.

– Min klient har ikke erkjent innholdet i tiltalen. Deler av fakta i saken har vært ubestridt. Flere fakturaer er blitt belastet firmaet, sier advokat Peder Morset.

Dom i saken faller i neste uke.

Anmeldt av eks-partner

Saken begynte med at forretningsmannen ble anmeldt av en tidligere partner.

Mannen skal ifølge tiltalen ha sendt 13 fakturaer for tilsammen 622 000 kroner for prosjektering og teknisk bistand til bygging av privatboligen sin.

Det var en av mannens tidligere partnere i selskapet som anmeldte saken som førte til politietterforskning, siktelse og tiltale.

Selskapet var eid av tre personer: tiltalte (60 prosent), styreleder (20 prosent) og en tredje eier (20 prosent). Det var tredjemann som anmeldte saken etter at han var blitt avskjediget.

I retten vitnet styrelederen til fordel for daglig leder.

– En hevnaksjon

Mannen mener den tidligere partneren har gått til anmeldelse for å hevne seg.

– Han mener anmeldelsen var en ren hevnaksjon etter at den tidligere medeieren ble avskjediget fra selskapet, sier forretningsmannen forsvarer, advokat Peder Morset.

Forretningsmannen har betalt tilbake pengene, og er fortsatt daglig leder i firmaet.

Politiadvokat Richard Røed sier påtalemyndigheten mente det var såpass mange fakturaer over såpass lang tid at han burde sett hva han attesterte, og at dette var hans egne, personlige regninger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Bil av veien på fv.51

    Bil har kjørt av veien på fv.51 Golsfjellet, på Opplandsiden av fylkesgrensen. Nødetater er på vei.

  • Flere politistillinger i Innlandet

    Innlandet politidistrikt har fått 41 nye stillinger for 2017. 20 av dem øremerkes etterforskning og forebygging, blant annet ved å følge opp nærpolitireformen og straffesaker bedre. 14 av stillingene skal gå til de tre geografiske driftsenhetene.

  • Vedtok Mjøssykehus

    Styret i Sykehuset Innlandet vedtok enstemmig at de vil ha et storsykehus ved Mjøsbrua. Advarslene mot å bygge en ny stor, offentlig arbeidsplass utenfor de største byene i regionen, ble ikke hørt av styret i Sykehuset Innlandet.