NRK Meny
Normal

Næringslivsleder tiltalt for økonomisk utroskap

En næringslivsleder er tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Saken skal ha forbindelse med den såkalte Sponsorlink-dommen.

Rettssal

MÅ MØTE I RETTEN: En næringslivsleder må til høsten møte i Hedmarken tingrett tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Det er satt av en dag til rettsaken.

Foto: NRK HEDMARK OG OPPLAND / NRK

Det er Hamar Arbeiderblad som omtaler saken i dag. Ifølge avisa skal næringslivslederen være tiltalt for å ha mottatt fiktive regninger fra selskapet Sponsorlink.

Richard Røed

AKTOR: Politiadvokat Richard Røed var aktor i straffesaken mot ekteparet Kari Helgestad Stuan og Ivar Stuan som drev selskapet Sponsorlink. Nå er det tatt ut tiltale også mot en næringslivsleder som har vært kunde hos Sponsorlink.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ekteparet Kari Helgestad Stuan og Ivar Stuan som drev selskapet Sponsorlink ble i april i år begge dømt til fengselsstraffer etter å ha blitt funnet skyldig i skattejuks. Blant annet skal de to ha utstedt falske fakturaer i samarbeid med kunder. Begge har anket dommen som dermed ikke er rettskraftig.

"Domstolene mente fakturaene var en del av et opplegg som gjorde det mulig for næringslivslederen å få sine private reiser dekket av sin arbeidsgiver bak arbeidsgiverens rygg", skriver Hamar Arbeiderblad i dag.

Endret fakturatekster

Ekteparet Kari Helgestad Stuan og Ivar Stuan er medeiere i Reisebyrået Sponsorlink som arrangerer turer til idrettsarrangementer for blant annet bedrifter.

De ble tiltalt for bevisst å ha endret fakturatekster fra for eksempel tur til ski-VM til seminar. Dette kunne gi mottakeren skattemessige fordeler fordi seminar gir skattefradrag, men tur til ski-VM ikke gjør det. Endringene ble gjort i dialog med kunden.

Ivar Stuan

– ET MARERITT: Under rettsaken i Hedmarken tingrett i mars i år sa Ivar Stuan at etterforsningen og saken mot ham og kona hadde vært et langt og grusomt mareritt.

Foto: Per Magussen

Ivar Stuan ble dømt til to år og ti måneders fengsel, der et år og ti måneder gjøres betinget. Kari Helgestad Stuan ble dømt til tre år og to måneders fengsel, der to år gjøres betinget.

– Jeg er skuffet over å ikke bli trodd. Jeg innrømmer at vi har gjort noen feil, men det er ikke gjort bevisst. Det er fælt å sitte i fengsel når man har unger, sa Ivar Stuan til NRK etter at han fikk opplest dommen.

To fiktive regninger

Kari Helgestad Stuan er også dømt i tingretten for å ha medvirket til økonomisk utroskap. Ifølge tiltalen skjedde dette ved at hun skrev ut to fiktive regninger til et Hamar-firma, og pengene satte hun inn på en konto som en ansatt i Hamar-firmaet brukte til blant annet private reiser.

Ifølge Hamar Arbeiderblad er det disse to fakturaene som danner grunnlaget for tiltalen mot næringslivslederen.

I mars i år sa politiadvokat Richard Røed til NRK at det ikke var reist straffesak mot noen av kundene til Sponsorlink selv om de kan ha unndratt skatt.

Nå må altså en av dem møte i retten. Ifølge Hamar Arbeiderblad har verken næringslivslederen eller hans advokat sett tiltalen fordi den ennå ikke er forkynt.