NRK Meny
Normal

Tiltalt for grov mishandling av kone og barn

En mann på Hedmarken er tiltalt for å ha mishandlet kona og de to sønnene sine på det groveste i mange år. Både kona og barna skal ha levd i konstant frykt. Mannen stiller seg uforstående til tiltalen.

Hamar tinghus
Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

I tiltalen blir det ramset opp en rekke grove hendelser i perioden fra 2008 til 2012, som mannen i slutten av 30-åra skal ha utsatt kona og barna sine for.

Mannen skal ha kastet et bord på kona og truet med å drepe henne hvis hun ikke hentet saltet. Han dyttet henne overende mens hun hadde den ene sønnen på armen. Han sparket og kjeftet på henne og ropte at hun skulle tørke opp en gang sønnen kastet opp. Han kastet varm kaffe i ansiktet hennes. Han tok kvelertak på henne, satte en kniv mot halsen hennes og truet med å drepe henne på bestialsk vis en rekke ganger.

Skal ha tvunget sønn til å drikke øl

Sønnene, som nå er 8 og 13 år gamle fikk også gjennomgå, i følge tiltalen.

Faren skal ha truet sønnen på 13 år til å drikke øl og kaffe. Han skal ha tvunget ham til å se på en naken dame på PCen, for å lære hvordan man skal tukte og bestemme over en kvinne. Han skal ha slått og sparket ham. Ifølge tiltalen truet faren også ofte med å drepe gutten, gjerne rett før leggetid.

Også sønnen på åtte år ble slått, kløpet og lugget. Et av tiltalepunktene gjelder en episode da den lille gutten var syk og kastet opp. Da skal faren ha dratt dyna unna ham, slik at han falt på hodet i sitt eget oppkast og ikke klarte å reise seg.

Ifølge tiltalen måtte begge guttene ofte se at moren eller broren ble mishandlet. Og moren var vitne til at sønnene ble plaget. De skal ha levd i konstant frykt for hva mannen kunne finne på.

Vil nekte straffskyld

Den tiltalte mannen mener ikke noe av dette er sant og kommer til å nekte straffskyld når rettssaken kommer opp.

– Han stiller seg uforstående til tiltalen og synes dette er trist og leit. I følge ham er dette et ekteskapsbrudd som har gått alt for langt, sier mannens forsvarer, advokat Emil Tømmerdal Nordby.

Nordby sier mannen vil møte i retten og forklare hvordan han ser på saken.

Mannen sitter ikke fengslet. Han har hatt besøksforbud, det vil si forbud mot å oppsøke kona og barna eller komme i nærheten av dem. Men dette forbudet skal han, i følge tiltalen, ha brutt flere ganger. Det er han også tiltalt for.

– Meget grov mishandling

Barbro Røkenes og Sverre Kjetil Berge

Barbro Marie Røkenes er aktor i saken. Hun sier det er en svært alvorlig familievoldssak.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Det er statsadvokatene som har tatt ut tiltalen og politiadvokat Barbro Marie Røkenes skal føre saken for retten. Hun sier det er en svært alvorlig sak med meget grov mishandling.

– Slik vi ser det, dreier deg seg om grov familievold og vedvarende mishandling av tidligere ektefelle og to barn over lang tid.

Hvis mannen blir funnet skyldig og dømt etter tiltalen risikerer han inntil seks års fengsel. Strafferammen for brudd på besøksforbud er bøter og fengsel i inntil seks måneder.

Rettssaken kommer opp i Hedmarken tingrett den 25. november. Det er satt av tre dager til saken.