Tiltalt for drapsforsøk på politimann

Statsadvokaten mener en mann fra Buskerud bør dømmes til opptil 12 års forvaring for drapsforsøk etter skytinga på Roa i Lunner i juni i fjor.

Skyting på bensinstasjon på Roa

SPERRET: Området ved bensinstasjonen ble sperret mens politiet drev etterforskning utenfor bensinstasjonen.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

Det var natt til 26. juni i fjor at to menn avfyrte skudd mot en politipatrulje ved en bensinstasjon på Roa i Lunner . Politiet hadde stoppet bilen med de to mennene etter at de tidligere på kvelden hadde stukket fra Hønefoss.

– Da politiet tok kontakt ble det løsnet skudd fra personene i denne bilen. Det ble skutt tilbake fra politipatruljen, sa påtalesjef i Vestoppland politidistrikt, Linn Hilde Fosso til NRK samme kveld.

Nå er tiltalen fra statsadvokaten klar.

Ble vekket av skytedramaet i natt

Nekter straffskyld

En mann fra Buskerud står blant annet tiltalt for å ha forsøkt å forvolde en annens død. Statsadvokaten skriver at da polititjenestemannen gikk mot ham, forsøkte han å drepe polititjenestemannen ved at han avfyrte et skudd rettet mot han. Men skuddet traff ikke.

Politiet skjøt tilbake og traff mannen på høyre side av mage/hofteregionen. Mannen ble sendt til Ullevaal sykehus og det ble senere klart at han var lettere skadet.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for drapsforsøk. Han mener han ikke hadde til hensikt å drepe de polititjenestemennene som kom. Men han erkjenner de øvrige postene i tiltalen, sier tiltaltes forsvarer Stian Mæland.

Det ble løsnet skudd mellom politi og to menn i Roa i Lunner i natt. En person ble skadet, men tilstanden skal ikke være alvorlig.

Truet med å drepe

Videre går det fram av tiltalen av mannen fra Buskerud også står tiltalt for å ha kommet med trusler som framkalte alvorlig frykt. Da politiet fraktet mannen til Gjøvik politistasjonen sa tiltalte følgende til de to i bilen:

«Hvis jeg blir satt i arrest, skal jeg drepe».

Mannen skal også ha fortalt at han hadde vært med i krig og at han hadde stor familie og mange venner. Så om ikke politimannen som skjøt ham ble tatt så skulle det bli krig.

Statsadvokaten ber om 12 års forvaring.

– Det er en svært alvorlig hendelse. Når noen avfyrer skudd mot politiet som er vår ordensmakt så må det reagerers strengt på det, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Rettssaken starter den 26. januar.