NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha sparket og slått tre politimenn

13 mindreårige asylsøkere må møte i retten etter et opprør ved Lunner asylmottak i fjor. Ungdommene skal ha angrepet politiet, kastet stein og slått med en stang.

Politiaksjon asylmottak Lundby

Det brøt ut opptøyer på Lunner etter at en av beboerne skulle flyttes til et annet mottak.

Foto: Eivind Marcelino

I august 2015 skulle politiet bistå Utlendingsdirektoratet da en av beboerne ved Lunner statlige mottak skulle flyttes. Bakgrunnen var at mannen skulle være 18 år og dermed ikke rett til å være på mottaket som er for enslige mindreårige.

Men da han motsatte seg flyttingen, brøt det ut opprør.

Slo og skallet

I tiltalen kommer det fram at flere av beboerne på mottaket skal ha kastet stein mot politiet. I tillegg ble en politibetjent skallet ned, mens en annen ble sparket i hånden og spyttet på.

Lunner statlige mottak drives av Norsk Mottaksdrift AS. Eier Per Erik Lykstad kan ikke se hva de kunne ha gjort for å unngå situasjonen.

Per Lykstad

Per Erik Lykstad mener de kunne gjort lite for å hindre opptøyene.

Foto: Hibba Sarmadawy / NRK

– Her har en veldig sterk person fått med seg flere andre. Dermed må han ta ansvar for det som skjedde og jeg ser lite vi kunne gjort for at dette ikke skulle ha skjedd, sier han.

– Utfordrende hverdag

En av de mindreårige slo rundt seg med en stang, og traff skjoldet, hjelmen og armen til tre politibetjenter. I tillegg ble en betjent dyttet i brystet. I tiltalen legges det også ned påstand om erstatning for skadeverk på bygninger og gjenstander ved mottaket.

De 13 er alle født mellom 1997 og 1999, og er tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann og for å ha hindret denne i sin tjeneste. Lykstad skulle gjerne vært saken foruten, men håper den kan være med på å belyse det han betegner som en ekstremt utfordrende hverdag ved mottak for enslige mindreårige.

– På slike mottak er det mange som får konstantert alder for sent og dermed er over 18 år, ofte 25-26 år. Det gjør at problemstillingen kan være veldig kompleks og vanskelig og håndtere. Derfor mener jeg at alle ledd i systemet må ettergås, og det kan kanskje rettssaken være med på, sier han.

Saken skal opp i Gjøvik tingrett 25. april.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.