NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha lånt ut 29 millioner til kunder som ikke skulle hatt lån

En tidligere bankansatt i Kongsvinger er tiltalt for å ha gitt over 20 lån til personer som ikke hadde betalingsevne.

Glåmdal tingrett

Rettssaken mot mannen skal gå i Glåmdal tingrett. Det er satt av tre dager til saken.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Red.anm.: Etter at denne saken ble publisert så har mannen endret sin forklaring og nekter straffskyld.

Det er en spesiell tiltale som er tatt ut mot mannen i 50-årene som jobbet i en bank i Kongsvinger. Han er tiltalt for å ha lånt ut nær 30 millioner kroner til kunder som ifølge bankens retningslinjer, ikke skulle hatt lån. Lånebeløpene er fra mellom 60 000 kroner til 3,3 millioner kroner.

– Det er en omfattende tiltale på grovt økonomisk utroskap overfor sin arbeidsgiver. Han har sørget for at lån fra en rekke låntakere har blitt innvilget på uriktig grunnlag, sier aktor Richard Røed.

I tillegg er mannen tiltalt for å ha forfalsket dokumenter.

– Forfalsket papirer

Lånene ble utbetalt i strid med bankens retningslinjer ved at det ikke ble gitt noen sikkerhet for lånene, kunden tjente for lite eller at det ikke ble gjort en kredittvurdering.

Richard Røed

– Det er en alvorlig tiltale, sier aktor i saken, og leder for økokrimseksjonen i Hedmark politidistrikt Richard Røed.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ifølge tiltalen forfalsket den bankansatte blant annet kundens underskrift, kjøpekontrakt på bolig, selvangivelser, trygdeslipp fra Nav, verdivurdering fra Obos og verdiestimat fra Eiendomsverdi. Det var en intern kontroll i banken som avslørte lånene i 2012.

– Påtalemyndigheten ser veldig alvorlig på dette. Det er mange lån, og oppimot 30 millioner som er utlånt. Det er en betrodd ansatt som har misbrukt sin arbeidsgivers tillit, og når lånene er betjent, er det vanskelig å oppdage dette for banken, sier Røed.

– Innrømmer skyld

Mannen erkjente straffskyld i det siste avhøret hos politiet, og saken skal nå gå som en forenklet sak i Glåmdal tingrett. Mannen har forklart at han ikke har hatt noe vinning, og politiet har heller ikke funnet bevis på det.

– Jeg tror ikke helt på det, for det er spesielt at han risikerte jobben for dette. Han fremstår som en barmhjertig samaritan som har innvilget lån til folk som ikke skulle fått det, at han ikke har fått noe motytelse fremstår om underlig.

Mannens forsvarer Jan Erik Myrvold ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

– Har betalt avdrag

Sjøl om låntakerne på papiret ikke har penger til å ta opp lånene, så har de betalt avdragene fra banken.

– Man kan spekulere i hvordan det er mulig, men det ønsker jeg ikke å gjøre, sier Røed.

Saken har en strafferamme på seks års fengsel, og går i Glåmdal tingrett i februar.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre til sjekk etter trafikkulykke

    Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.

  • Dømt for grov voldtekt i Sverige

    En 19 år gammel kvinne og to menn på 22 år fra Eidskog og Sør-Odal er dømt for grov voldtekt i Sverige, skriver Glåmdalen. Det var i slutten av juli at de tre oppsøkte en mann på gaten i Charlottenberg, og tvang ham til å bli med på en biltur. Offeret ble kjørt til et skogholt der han ble utsatt for grov vold og voltekt. De tre personene ble dømt i Karlstad tingrett i midten av oktober.

  • Traktorbrann Austmarka

    En traktor har tatt fyr på Masterud i Austmarka. Traktoren er kjørt ut på et jorde for å unngå brann i omgivelsene, skriver politiet på twitter. Brannvesen og politi er på stedet.