NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha fått barn til å utføre seksuelle handlinger med andre barn foran nettkamera

Den svært omfattende overgrepssaken som starter i Gjøvik tingrett har hele 110 fornærmede barn. En tidligere lærer er tiltalt for over 220 seksuallovbrudd.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

LANG RETTSSAK: Tiden helt fram til påske er satt av til den omfattende i saken i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mandag starter rettssaken mot en mann i 40-årene fra Vestoppland som er tiltalt for overgrep mot 110 barn i alderen 9 til 15 år.

De fleste av de 225 seksuallovbruddene mannen er tiltalt for er begått via nett. Mannen er tiltalt for å ha fått barn til å kle av av seg foran nett-kamera, for å ha fått dem til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, med andre barn og med dyr. I tillegg er han tiltalt for tre tilfeller av fysiske seksuelle overgrep mot barn under 16 år.

– Det er en alvorlig sak fordi den omhandler til dels svært grove lovbrudd, og et stort antall barn, sier aktor i saken, Jo Christian Jordet.

Jo Christian Jordet, statsadvokat

OMFATTENDE: Aktor Jo Christian Jordet har en lang rettssak foran seg. Det er satt av fire uker til saken i Gjøvik tingrett. Arkivfoto.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Varetektsfengslet i oktober 2014

Den tidligere læreren fra Vestoppland ble pågrepet og varetektsfengslet i oktober 2014. Da var han siktet for overgrep mot rundt 20 jenter, og siktelsen mot ham ble stadig utvidet.

Flere av bildene har læreren anskaffet seg fra jenter han har hatt omfattende kommunikasjon med via ulike chattetjenester på internett, som blant annet Skype.

Han opererte under flere falske profiler for å få tilsendt nakenbilder fra jenter fra store deler av landet, noen av dem helt ned i ti-årsalderen. Mannen er også tiltalt for å ha lastet ned overgrepsmateriale fra internett.

– Det verste var å bli lurt

Politiet skal ha funnet om lag 10 000 bilder og 200 videoer på mannens datamaskin. Over halvparten inneholdt nakenbilder av barn eller framstilte seksuelle overgrep mot barn.

Det er både jenter og gutter som har status som fornærmet i denne saken, men de aller fleste er jenter. De fornærmede er nå stort sett i tenårene.

Inger Marie Støen er koordinerende bistandsadvokat, og hun sier at for barna som opplevde overgrep på nett, var følelsen av å bli lurt, den verste.

– De trodde de snakket med jevnaldrende, og så viste det seg at det var en voksen mann.

Varetekt siden høsten 2014

Mannens forsvarer, Per Espen Eid, sier hans klient føler skyld.

– Mitt inntrykk er at han ønsker å ta ansvar for det han har gjort, særlig det som har skjedd via nett.

Mannen har erkjent de aller fleste av lovbruddene han er tiltalt for.

– Det er noen få punkter han har erkjent å ha gjort, men som retten må avgjøre om er rettsstridige, sier Per Espen Eid.

Det er satt av lang tid til rettssaken, som går helt fram til påske. Først og fremst er dette på grunn av de mange fornærmede i saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Eks-tannlege dømt for overgrep

  En pensjonert tannlege i Gudbrandsdalen er i Lagmannsretten dømt for seksuelle overgrep mot kvinner som var pasient hos ham. Ifølge Dølen er dommen fengsel i ett år og to måneder. Det er fem måneder kortere enn straffen i tingretten i april i år.

 • Sprengningsarbeid i gang på E6

  I går startet Hæhre Entreprenør sprenging på E6 ved Uthuskrysset i Stange. Bilistene må belage seg på at trafikken på E6 blir stanset inntil 20 minutter når det foregår sprengning. Info om når og hvor det sprenges er tilgjengelig på nabovarsling.no.

  Sprengningsarbeider igang på nye E6
  Foto: Nye Veier
 • Største beslag av smuglersprit

  Et vogntog ble søndag stoppet med 2880 liter brennevin på grenseovergangen på Eda. Det tilsvarer 1,2 millioner i unndratte avgifter. Dette er årets største beslag av brennevin, sier kontorsjef Morten Nystuen i Tollvesenet i Kongsvinger til Glåmdalen.