NRK Meny
Normal

Tiltalt for å ha fått barn til å utføre seksuelle handlinger med andre barn foran nettkamera

Den svært omfattende overgrepssaken som starter i Gjøvik tingrett har hele 110 fornærmede barn. En tidligere lærer er tiltalt for over 220 seksuallovbrudd.

Overgrepssak Gjøvik tingrett. Første dag

LANG RETTSSAK: Tiden helt fram til påske er satt av til den omfattende i saken i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mandag starter rettssaken mot en mann i 40-årene fra Vestoppland som er tiltalt for overgrep mot 110 barn i alderen 9 til 15 år.

De fleste av de 225 seksuallovbruddene mannen er tiltalt for er begått via nett. Mannen er tiltalt for å ha fått barn til å kle av av seg foran nett-kamera, for å ha fått dem til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, med andre barn og med dyr. I tillegg er han tiltalt for tre tilfeller av fysiske seksuelle overgrep mot barn under 16 år.

– Det er en alvorlig sak fordi den omhandler til dels svært grove lovbrudd, og et stort antall barn, sier aktor i saken, Jo Christian Jordet.

Jo Christian Jordet, statsadvokat

OMFATTENDE: Aktor Jo Christian Jordet har en lang rettssak foran seg. Det er satt av fire uker til saken i Gjøvik tingrett. Arkivfoto.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Varetektsfengslet i oktober 2014

Den tidligere læreren fra Vestoppland ble pågrepet og varetektsfengslet i oktober 2014. Da var han siktet for overgrep mot rundt 20 jenter, og siktelsen mot ham ble stadig utvidet.

Flere av bildene har læreren anskaffet seg fra jenter han har hatt omfattende kommunikasjon med via ulike chattetjenester på internett, som blant annet Skype.

Han opererte under flere falske profiler for å få tilsendt nakenbilder fra jenter fra store deler av landet, noen av dem helt ned i ti-årsalderen. Mannen er også tiltalt for å ha lastet ned overgrepsmateriale fra internett.

– Det verste var å bli lurt

Politiet skal ha funnet om lag 10 000 bilder og 200 videoer på mannens datamaskin. Over halvparten inneholdt nakenbilder av barn eller framstilte seksuelle overgrep mot barn.

Det er både jenter og gutter som har status som fornærmet i denne saken, men de aller fleste er jenter. De fornærmede er nå stort sett i tenårene.

Inger Marie Støen er koordinerende bistandsadvokat, og hun sier at for barna som opplevde overgrep på nett, var følelsen av å bli lurt, den verste.

– De trodde de snakket med jevnaldrende, og så viste det seg at det var en voksen mann.

Varetekt siden høsten 2014

Mannens forsvarer, Per Espen Eid, sier hans klient føler skyld.

– Mitt inntrykk er at han ønsker å ta ansvar for det han har gjort, særlig det som har skjedd via nett.

Mannen har erkjent de aller fleste av lovbruddene han er tiltalt for.

– Det er noen få punkter han har erkjent å ha gjort, men som retten må avgjøre om er rettsstridige, sier Per Espen Eid.

Det er satt av lang tid til rettssaken, som går helt fram til påske. Først og fremst er dette på grunn av de mange fornærmede i saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil fjerne merkekrav i Birken

  Skiløperen Petter Soleng Skinstad mener krav til merket i Birken må fjernes. Til OA sier Soleng Skinstad at deltakerantallet i Birkens arrangementer lider av merket-fokuset. Det er for lettvint å skylde på dårlige snøvintre og færre løpere, sier han.

  Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Buss for tog

  Det er stengt for togtrafikk mellom Tangen og Eidsvoll pga. feil på en sporveksel ved Strandlykkja. Det er buss for tog inntil videre, melder Bane Nor. Regn med forsinkelser.

 • Håper forlik lettere gir ny jobb

  Den oppsagte rådmannen i Sør-Aurdal, Håkon Rydland, håper på større mulighet til ny jobb etter forlik i saken. Et meklingsmøte endte med at kommunen betaler erstatning på 550 000 kroner, i tillegg til å dekke hans saksomkostninger på 282 000 kroner.

  Håkon Rydland
  Foto: Dag Kessel / NRK