NRK Meny
Normal

Tilbyr bøndene 90 millioner kroner

Bøndene har fått et tilbud om 90 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Dette utgjør under ti prosent av bøndenes opprinnelige krav, så avstanden mellom partene er stor.

Erling Aas-Eng

STOR AVSTAND: Leder i Hedmark Bondelag Erling Aas-Eng sier det er langt frem etter at regjeringen la frem sitt forslag til jordbruksoppgjør i dag.

Foto: Hedmark Bondelag

Jordbrukstilbudet ble lagt frem i dag og der kommer det frem at landbruksminister Sylvi Listhaug tilbyr bøndene 90 millioner kroner, under en tiendedel av bondeorganisasjonenes krav på 950 millioner kroner.

Tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi norske bønder en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst neste år på 1,75 prosent. Bøndenes krav er til sammenligning beregnet å gi en lønnsvekst på 7 prosent, mens anslaget for den generelle lønnsveksten neste år er 3,1 prosent.

– Urovekkende

Leder i Hedmark Bondelag ser alvorlig på avstanden mellom bøndene og regjeringen.

Tilbudet svarer overhodet ikke på landbrukets krav om økte inntektsmuligheter for å øke norsk matproduksjon. Det er svært urovekkende at regjeringen ikke tar Stortingets krav om mer mat på norsk jord på alvor, sier Erling Aas-Eng, leder i Hedmark Bondelag.

Trygve Slagsvold Vedum

SMÅLIG: Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen opptrer smålig.

Foto: Tor René Stryger

Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, ser heller ikke lyst på situasjonen. Han mener regjeringen viser manglende vilje til å støtte opp om norsk matproduksjon.

Tilbudet fra regjeringen er direkte smålig. Årets krav fra landbruket er et minimum for hva som bør investeres i norsk matproduksjon. Vi vil ikke kunne nå stortingets mål om økt matproduksjon på norske ressurser når regjeringen nå foreslår et reelt kutt i støtten til landbruket. sier Trygve Slagsvold Vedum, partileder i Senterpartiet.

– Dette var verre enn forventet. Det tas penger fra beiting og grøfting for å spare inn på kraftfor. Den handlingen er ikke bærekraftig, uttaler leder i Småbrukarlaget, Merete Furuberg.

– Sterk inntektsvekst i jordbruket

Staten mener at bøndene har vært lønnsvinnere i de to siste oppgjørene, med en lønnsvekst på 7,2 prosent i fjor og en anslått vekst på 8,7 prosent for 2015.

Landbruksdepartementets beregninger viser at bøndene vil sitte igjen med en lønnsvekst på over 10 prosent fra 2014 til 2016 – selv med et oppgjør på 1,75 prosent for det siste av de tre årene.

– Moderasjon preger årets inntektsoppgjør, og statens tilbud må ses på bakgrunn av at inntektsveksten i jordbruket har vært klart sterkere enn for andre grupper, både i 2014 og i 2015, sier statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug

KUTT: Sylvi Listhaug kan vente seg harde forhandlinger med bøndene etter at tilbudet kom på bordet. I forslaget kuttes det blant annet i støtten til pelsdyrnæringa.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

Kutter pelsdyrstøtte

Tilbudet innebærer reduserte overføringer fra staten på 110 millioner kroner. Samtidig skal 190 millioner kroner skal hentes inn i form av økte matpriser. Det betyr 80 kroner i økt matbudsjett gjennom et helt år for en gjennomsnittlig husstand.

I forslaget ligger det også et kraftig kutt i støtten til pelsdyrproduksjon. Pelsdyroppdretterne har 17,8 millioner kroner i tilskudd til frakt av for, men dette foreslås fjernet i det nye tilbudet.

Stor avstand

Bondeorganisasjonene krevde 950 millioner kroner i jordbruksoppgjøret. Dette kravet utgjør 24 200 kroner per årsverk.

490 millioner var tenkt i budsjettoverføringer, mens 380 millioner skulle tas i form av økte priser på jordbruksprodukter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND