NRK Meny
Normal

Tilbake på ski etter hjerteinfarkt

For 11 måneder siden fikk Ivar Hjelmset et stort hjerteinfarkt i skisporet – omtrent uten forvarsel. Nå er han tilbake på ski.

Video Tilbake til birken

Ivar Hjelmset er tilbake på ski mot alle odds.

Fikk hjerteinfarkt, tilbake i sporet

Ivar Hjelmset mener livet er blitt helt annerledes etter infarktet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Nei, men jeg gikk Vasaloppet en måned før og da gikk det fryktelig tungt – noe jeg vurderte til at dagsformen ikke var på topp. Jeg var også litt sliten i dagene før det hendte, men kan ikke si jeg ellers har merket mye i forkant, sier 58-åringen.

Det er blitt viktig å ikke presse seg for hardt. Det er ikke alltid lett for en «supermosjonist» med fem-seks treningsøkter i uka.

– I går kom pulsen opp i 160. Da piper klokka og jeg roer ned med en gang, sier han.

– Bruk hodet

Hjerteinfarktet fikk han i skiløypa under en treningstur i Sjusjøen. Det er ikke engang gått et år.

Hjelmset har gått Birkebeinerrennet 18 ganger og Vasaloppet hele 10 ganger. Men nå råder legene ham til å droppe de harde konkurransene. Pasientene her oppfordres til å fortsette å gå på ski og holde seg i form, men de ekstreme konkurransesituasjonene bør unngås.

– Ved store konkurranser kan belastningen bli så stor at det blir en for stor belastning for utsatte hjerter. Da kan hjertet begynne å oppføre seg trøblete. Det skyldes enten en rytmeforstyrrelse eller at belastningen blir for stor i forhold til hgvor mye surstoff hjertet får, sier hjertespesialist ved sykehuset i Lillehammer Ola Jonas Rolstad.

– Bruk hodet, men vær i aktivitet, oppfordrer han.

Årlige problemer

I Birkebeinerrennet i 2008 fikk en av deltakerne fikk hjertestans. Heldigvis gikk det bra den gangen. Men nesten hvert år opplever arrangøren at noen får et hjerteproblem.

– Med opp mot 17 000 deltagere er det ikke uvanlig at en eller to får hjerteproblemer i løpet av Birken-dagen. Heldigvis har det gått bra med de fleste, og vi har ikke hatt noen dødsfall siden 1999, sier Rune Bergsodden, daglig leder i Birkebeinerrennet.

For Ivar Hjelmset har livet forandret seg mye det siste året etter at han fikk hjerteinfarkt.

– Jeg ser helt annerledes på livet nå, og verdsetter små ting mye mer, sier han.

Det er bare drøyt en halv måned til Birkebeinerrennet. Hjelmset sier han ikke vil gå store renn som Birken og Vasaloppet flere ganger.

– Jeg kan leve lykkelig som mosjonist, sier han.

Fikk hjerteproblemer, tilbake i sporet

Hjelmset trenger fem-seks gange ri uka, og bruker pulsklokke for å passe på at belastningen ikke blir for stor.

Foto: Arne Sørenes / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ny Storhamar-seier

    Storhamars håndballkvinner slo Tertnes 26-23 og er fortsatt ubeseiret på tabelltoppen etter seks serierunder. Elise Skinnehaugen ble Storhamars toppscorer med åtte mål.

  • Sauebønder misfornøyde med sommel

    Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

    Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
    Foto: NRK