NRK Meny
Normal

Tilbake i Tippeligaen

Kongsvinger vant helt fortjent kvalik-finalen mot Sarpsborg 3-1.

Gjemselund.
Foto: Frode Meskau / NRK

Sarpsborgs opprykkshåp levde bare i en halvtime. Kongsvingers jetstart ga 3-1-seier og suksess for trener Øyvind Eide (27). Dermed blir Eide eliteseriens desidert yngste trener neste år. Ti år etter at KIL rykket ned, er de tilbake i toppserien.

3-0 etter 30 minutter

Det tok bare 30 minutter å sikre seieren torsdag. Olav Tuelo Johannesen scoret to ganger. Først ute var Edier Frejd etter bare fem minutter. Sarpsborg gjorde en rekke feil defensivt og ble straffet hardt og kontant på Gjemselund. Det meste så helt kjørt ut på 3-0. Men Øyvind Hoås skjøt inn reduseringen før pause. Dermed livnet det til for fullt igjen. Begge lag hadde gode sjanser til scoring. Men andreomgangen ble målløs og ga 5-4 sammenlagt til ellevill jubel fra de fleste på tribunene. Sarpsborg ga fra seg et noe unødvendig mål på overtid i den første kampen. Det ble kostbart. KIL har ikke spilt i toppserien siden 1999. Klubbens beste plassering der er sølvet fra 1992.

Edier Frejd

Edier Frejd scoret KILs første mål på en heading.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Hjelpetrener ble sjef

For vel et år siden lå KIL an til nedrykk. Tom Nordlie ble hentet inn. Under ham løftet laget seg solid og klarte seg greit. Men Nordlie forsvant til Fredrikstad i september. FFK rykket ned etter tap for Sarpsborg. Eide, med mastergrad fra Norges idrettshøgskole i ryggen, tok steget fra hjelpetrener til sjef. Han ble først hentet til KIL som spillerutvikler i 2007. Sarpsborgs tap gjør også at Østfold blir uten lag i eliteserien i 2010. Nå blir det i stedet å glede seg til lokaloppgjørene mellom FFK, Moss og Sarpsborg. Tidligere i høst rykket Hønefoss og Haugesund direkte opp fra 1. divisjon. (©NTB)

Skriv din gratulasjon til Kongsvinger!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.