NRK Meny
Normal

Til New York med gjenbruksklær

Designer Lisbeth Løvbak Berg fra Kongsvinger er på veg til New York for å vise fram sin nye, miljøvennlige kleskolleksjon på moteuka i Brooklyn.

Lisbeth Løvbak Berg

Stoffene i klærne våre er naturvennlige, resirkulerte eller økologiske, forteller designer Lisbeth Løvbak Berg.

Foto: privat

– Dette blir veldig spennende. Det er første gangen jeg viser fram klær i New York. Håpet er at jeg blir sett av flere gjennom Fashion Week Brooklyn, og at deltagelsen dermed fører til økt salg.

Det sier designer Lisbeth Løvbak Berg fra Kongsvinger til NRK, i det hun er i ferd med å gå ombord i flyet fra Paris til New York.

Miljøvennlig

Løvbak Berg satser på sitt eget merke, L-L-B, og legger spesiell vekt på at klærne skal være miljøvennlige.

– Et stort problem i forhold til klær er sløsing: Bruk og kast-mentalitet og stort forbruk av naturressurser og energi. Vi satser på gjenbruk og bruk av bærekraftig fremstilte materialer, skriver hun på sin nettside.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Gjenbruksklær

Lisbeth Løvbak Berg lager miljøvennlige klær som hver enkelt kan sette sammen som de vil.

Foto: privat

– Alle stoffer som brukes i kolleksjonene er naturvennlige, resirkulerte eller økologiske. Resirkulerte materialer betyr mindre ressursbruk, og reduserer i tillegg mengden avfall.

Bærekraftig mote

Ifølge Løvbak Berg har L-L-B en klar visjon om "slow fashion" (treg mote), med fokus på høy kvalitet, skreddersøm og et økologisk og etisk budskap.

– Bærekraftig mote betyr for oss alt fra arbeidsforhold til den mest miljøvennlige måten å frakte ferdige plagg på. Plaggene er håndlaget i Frankrike , noe som sikrer gode arbeidsforhold. Gjennom hele prosessen er en streng avfallspolitikk lagt opp, slik at avskjær blir gjenbrukt eller sendt til gjenvinning, sier Lisbeth Løvbak Berg.

Deler kan skiftes ut

Kolleksjonen hun har med til New York består av sommerklær for damer.

– Mange av dem er med trykk, og de er også laget slik at enkelte deler er utskiftbare fra plagg til plagg, forklarer hun.

Lisbeth Løvbak Berg er født og oppvokst i Kongsvinger, men bor nå i Dijon i Frankrike. Der har hun bodd siden 2011.

London og Frankrike

Hun har erfaring fra motehusene Hemyca og Phillipa Lepley Couture i London, og fra den franske konfeksjonsbransjen. Hun lanserte sin første kolleksjon, "Decay in Beauty", i London høsten 2010 og har siden utviklet merket L-L-B.

Lisbeth Løvbak Berg

Resirkulerte materialer betyr mindre ressursbruk, og reduserer i tillegg mengden avfall, sier Lisbeth Løvbak Berg.

Foto: privat

Hun har en bachelor i design og mote fra Høgskolen i Oslo fra 2010. Den neste kolleksjonen kom høsten 2012, og fra februar 2013 har hun vist kolleksjoner på messer i London og Berlin.

– Kolleksjonen jeg nå viser ble også vist under the Ethical Fashion Show i Berlin i juli. Det er altså første gang jeg viser under Fashion Week Brooklyn, en ung og hip moteuke som fort har bygd seg opp et godt rykte, sier hun.

Multifunksjonelle

– Før jeg studerte mote, så studerte jeg også kunst, og linken mellom de to er viktig for meg. Så jeg stiller spørmål til våre holdninger til klær. Det resulterer i svært forskjellige estetiske uttrykk, som alle har noe med funksjon å gjøre, det være seg hybrid-liknende plagg, multifunksjonelle plagg, plagg man kan forandre og bruke på forskjellige måter.

Kolleksjonen hun viser nå åpner for at hver enkelt kan "bygge" sitt eget plagg, alt etter humør og lyst, ved å ta av eller på deler som biter i et puslespill.

– Det er en leken og urban sommerkolleksjon, sier Lisbeth Løvbak Berg.