NRK Meny
Normal

Til fotball og utdanning i USA

Torgeir Nybø fra Tynset kom gjennom talentspeidernes nåløye. Neste uke reiser han til USA for å gå på college og spille fotball.

Talentspeidere er denne uken til stede på Ekebergsletta for å rekruttere norske spillere til college-fotball i USA. 
Norges Fotballforbund gir trenden tommel opp, men råder de aller heteste talentene til å fortsette satsingen i Norge. 
bak skjerm2

– Dette er en kjempemulighet. Jeg gleder meg enormt, smiler Torgeir Nybø.

20-åringen spiller til vanlig på 3. divisjonslaget til Tynset IF. Men den siste uka har han vært på Ekebergsletta i Oslo, på Norway Cup sammen med Tynsets juniorlag. Der har også talentspeidere fra universiteter i USA vært, for å finsikte talenter til collegefotball, det nest høyeste nivået i USA.

9000 søkere hvert år

– Interessen har aldri vært større enn nå. Vi mottar 9.000 søknader hvert år, forteller Christer Andreassen, en av talentspeiderne.

Det betyr tøff konkurranse om plassene. Men Torgeir Nybø var en av dem som de gjerne ville ha.

– Jeg er ganske god på det meste, med få svakheter og en god høyrefot, forklarer han sjøl. Normalt spiller han midtstopper, men bidrar gjerne på midtbanen også.

Torgeir hadde hørt om tilbudet, og tok sjøl kontakt med speiderfirmaet.

– De hjalp meg, og fant et college som passet, i South Carolina. Etterpå har jeg vært i kontakt med en av trenerne der, og vet derfor litt om hva som venter meg, forteller han.

Måtte ta sjansen

Nivået på college-fotballen er han litt usikker på, men har fått høre at det er minst på norsk 2. divisjonsnivå.

– Dette var en sjanse jeg bare måtte ta. Skolen legger forholdene veldig godt til rette, med to økter om dagen: Treningsstudio om morgenen og fotball om ettermiddagen. Samtidig som jeg kan satse på fotball på høyt nivå, får jeg ei god utdanning.

Kontrakten betyr at han får dekket om lag halvparten av alle utgifter til skole og bolig, mens han tar en bachelor i løpet av fire år.

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, synes det er forståelig at norske talenter sier ja til slike tilbud. Han har sjøl en sønn som har takket ja til college-fotball.

– Det er jo eventyret med å bo i USA, da. Jeg synes dette er en bra trend. Men de aller største talentene bør vi helst beholde her hjemme. De bør satse på Tippeligaen, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.