NRK Meny
Normal

Tidligere kirkeverge siktet for millionunderslag

En tidligere kirkeverge i Østerdalen er siktet for underslag i millionklassen over flere år. Etter flere års etterforskning er saken nå til påtaleavgjørelse hos statsadvokaten.

Politihuset i Hamar

SAK PÅ VENT: Saken ligger nå hos Statsadvokaten, som snart tar en avgjørelse på om det blir tatt ut tiltale eller ikke. Saken er etterforsket av Økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt.

Foto: Knut Sveen

Det var i 2012 at mannen i 40-årene ble anmeldt for underslag i et kirkelig fellesråd i Østerdalen, der han jobbet som kirkeverge. Den gangen trodde man at det dreide seg om et sekssifret beløp, men det er snakk om et stort millionbeløp som er underslått over flere år.

– Stort manko

Det var en revisjonsrapport i 2012 som viste store avvik mellom regnskapene til flere av menighetsrådene i 2011 og opplysninger om hva som befant seg på bankkontoene.

Ifølge denne rapporten var det en manko mellom bankbeholdning per 31.12.11 og årsregnskapet på 971 942 kroner. Revisjonsrapporten, som NRK har fått tilgang til, viser blant annet til et stort antall minibankuttak, regninger på flybilletter og hotellopphold som ikke skal ha hatt noe med fellesrådet å gjøre, men er betalt med et visakort tilknyttet fellesrådets konto. Kortet skal ha blitt disponert av kirkevergen i det aktuelle kirkelige fellesrådet, og han ble anmeldt.

Det skal ha forsvunnet penger både fra flere menighetsråd og fra fellesrådet. Den siktede skal blant annet ha utført jobber som fellesrådet har, og tatt pengene sjøl. Underslaget skal også omfatte gaver gitt ved begravelser og fra dødsbo, samt festeavgifter for graver.

Saken har vært et stort tema i den aktuelle kommunen, og spesielt menighetsrådene skal ha lidd økonomisk som en følge av underslagene mannen er siktet for.

Hos statsadvokaten

Økokrimseksjonen i Hedmark politidistrikt har etterforsket saken siden 2012. De er nå ferdige, og saken er videresendt til statsadvokaten som snart tar en avgjørelse på om det blir tatt ut tiltale eller ikke.

Mannens forsvarer Ida Andenæs ønsker ikke å kommentere saken før en eventuell tiltale er klar, og vil heller ikke si noe om hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

Da saken ble kjent november 2012 sa prost i Sør-Østerdal prosti, Sevat Lappegard, til NRK at han ikke hadde vært borti en lignende sak i sine vel 40 år i yrkeslivet.