Hopp til innhold

– Hvitvasket og svindlet skatt for over 30 millioner kroner

Skatteunndragelser og hvitvasking for over 30 millioner kroner, trusler og hemmelige adresser samt påstander om falsk forklaring, er ingredienser i det politiet karakteriserer som tidenes største økokrimsak i Hedmark.

Richard Røed

Politiadvokat Richard Røed karakteriserer saken som den største i Hedmark.

Foto: Frode Meskau / NRK

Seks personer er siktet i den gedigne saken som er rullet opp av politiet i Hedmark. Med utspring i Trysil-bedriften Hus og Hytte Bygg AS, mener politiet at store summer er unndratt fra skatter og avgifter gjennom fiktive regninger til underselskaper.

– Tidenes største

– Hedmark politidistrikt har ikke hatt en så stor økokrimsak under etterforskning så vidt meg bekjent, sier politijurist Richard Røed.

Han bekrefter at siktelsen går ut på fiktiv fakturering.

– Det vil si fakturering av tjenester som ikke har funnet sted. De har dermed søkt fradrag fra det offentlige på momsskattefradrag og arbeidsgiveravgift, sier Røed.

Han sier at det dreier seg om over 30 millioner kroner i skatte- og avgiftsunndragelser.

Røed vil foreløpig ikke gå inn på hvordan dette har skjedd, men at det blant annet handler om opprettelsen av fiktive selskaper.

Nekter skyld

Lederen for Hus og Hytte AS er blant de siktede. Han nekter for å ha gjort noe ulovlig.

De er i en vanskelig situasjon. Ved å såkalt tilstå sparer jo disse personene cirka 20 millioner kroner i skatt

Ove Aurstad,advokat

– Det Hus og Hytte Bygg hevder er at dette er arbeid som er satt bort til underentreprenører, og at disse underentreprenørene har utført dette arbeidet for egen regning og risiko, sier Ove Aurstad som representerer de to. De benekter å ha hvitvasket penger.

– Trusler og hemmelig adresse

Benedict de Vibe

Bendict de Vibe representerer to underleverandører.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Men to personer som har vært ledere for åtte underentreprenører har tilstått at de har vært med på hvitvasking av penger og skatteunndragelser i stor stil.

På grunn av påståtte trusler, lever de to som har erkjent hvitvasking nå på skjult adresse, fullstendig skjermet for omgivelsene. Deres advokat Benedict Aurstad vil ikke gå nærmere inn på hva truslene skal ha bestått i, men at de har resultert i at de har bedt om beskyttelse

Aurstad går langt i å hevde at de to har forklart seg falskt.

– De er i en vanskelig situasjon. Ved å såkalt tilstå sparer jo disse personene cirka 20 millioner kroner i skatt. Det er jo i aller høyeste grad et motiv, sier Aurstad.

Dette avviser Benedict de Vibe kategorisk.

– Det er ikke grunnen. De fant begge ut at om de noensinne skulle komme seg ut i en mer lovlydig tilværelse så måtte de legge fortiden bak seg, og da valgte de å forklare seg om det de hadde gjort

Politiadvokat Richard Røed avviser også at det kan være snakk om falsk forklaring.

– Politiet oppfatter de forklaringene som de medsammensvorne har gitt som troverdige. Deres forklaringer støttes av de øvrige bevisene i saken, sier Røed.

Han ser ingen grunn til de skal risikere flere år i fengsel uten grunn.

– Det virker rart.

– Lite å hente

Skatt Øst har det største kravet i boet som ble åpnet etter at det ble åpnet konkurs i selskapet høsten 2013. Ifølge bobestyrer Odd Henning Svalheim ligger det inne krav på omtrent 45 millioner, men at de som venter å få noe ut av boet, kommer til å bli skuffet.

– Det kan bli lite penger på Skatt Øst ut ifra de verdiene som ligger i boet, sier Svalheim.

Politiadvokat Røed sier derimot at Skatt Øst har sikret seg verdier, og at pengene ellers blant annet har gått til følgende:

– Noe har antageligvis gått til svart avlønning av arbeidere. Og jeg vet at skattemyndighetene har tatt beslag i store verdier og sitter blant annet på hyttetomter og kontanter, sier Røed.

Bobestyrer opplyser at det er solgt noen hyttetomter, biler og andre mindre verdier.

Skatt Øst vil ikke kommentere saken., som ifølge Richard Røed vil komme for retten til våren.