NRK Meny
Normal

Et unikt hus i mjøskanten

Ved mjøskanten i Lillehammer ligger et hus som er unikt for Lillehammers historie. I Thorstadbua ble det lastet og losset alt som trengtes av varer.

Vi har besøkt flere kulturminner rundt Mjøsa. Thorstadbua på Lillehammer er et av stedene vi har vært på.

– Her er det et avansert helsesystem som fungerer fra alle husets tre etasjer, sier Arne Julsrud Berg.

Han er direktør i Mjøsmuseet og kjenner godt til historien rundt steinpakkhuset Thorstadbua. Det ble oppført i 1857, etter at transporten på Mjøsa virkelig hadde tatt av.

– Etter at jernbanen kom til Eidsvoll kom det stadig flere fraktebåter og -skip til Mjøsa. Det ble fraktet varer mellom byene og da trengtes et mottak, sier Berg.

En av disse lastebåtene var Wega, som ligger på bunnen av Mjøsa ved Minnesund .

Se hele historien om Thorstadbua øverst.

Viktige handelsvarer

Den største handelsvaren på denne tida var salt. Det kom fra Italia, ble fraktet med tog til Eidsvoll, med båt til Lillehammer og videre oppover Gudbrandsdalen.

– Også ble det ofte sendt ost, smør og andre industrivarer den andre vegen.

Det var også stort behov for teglstein på denne tida. Lillehammer var som de andre mjøsbyene under utvikling og teglsteinen trengtes til husbygging. Heisesystemet i Thorstadbua gjorde jobben mye enklere.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • – Tiltaltes må frifinnes

    – Mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt må frifinnes, sier hans forsvarer Nils Christian Nordhus. Mannen er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil i mars i år, men har hele tiden nektet straffskyld.

  • Ber om erstatning for fornærmet

    Bistandsadvokat Eva Frivold mener at mannen som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinne i Trysil, bør betale henne mellom 175 000–200 000 kroner. Årsaken er lengde på den angivelige voldtekten som, ifølge kvinnen, skal ha vart i 60–90 minutter.

  • Vil ha fengsel for voldtektstiltalt

    Aktor la ned påstand om seks år fengsel for mannen som er tiltalt for en overfallsvoldtekt i Trysil i mars i år. Ifølge tiltalen skal mannen ha overfalt en kvinne på en parkeringsplass i Trysilfjellet og voldtatt henne. Han nekter straffskyld.