NRK Meny
Normal

Et unikt hus i mjøskanten

Ved mjøskanten i Lillehammer ligger et hus som er unikt for Lillehammers historie. I Thorstadbua ble det lastet og losset alt som trengtes av varer.

Vi har besøkt flere kulturminner rundt Mjøsa. Thorstadbua på Lillehammer er et av stedene vi har vært på.

– Her er det et avansert helsesystem som fungerer fra alle husets tre etasjer, sier Arne Julsrud Berg.

Han er direktør i Mjøsmuseet og kjenner godt til historien rundt steinpakkhuset Thorstadbua. Det ble oppført i 1857, etter at transporten på Mjøsa virkelig hadde tatt av.

– Etter at jernbanen kom til Eidsvoll kom det stadig flere fraktebåter og -skip til Mjøsa. Det ble fraktet varer mellom byene og da trengtes et mottak, sier Berg.

En av disse lastebåtene var Wega, som ligger på bunnen av Mjøsa ved Minnesund .

Se hele historien om Thorstadbua øverst.

Viktige handelsvarer

Den største handelsvaren på denne tida var salt. Det kom fra Italia, ble fraktet med tog til Eidsvoll, med båt til Lillehammer og videre oppover Gudbrandsdalen.

– Også ble det ofte sendt ost, smør og andre industrivarer den andre vegen.

Det var også stort behov for teglstein på denne tida. Lillehammer var som de andre mjøsbyene under utvikling og teglsteinen trengtes til husbygging. Heisesystemet i Thorstadbua gjorde jobben mye enklere.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.