Telemark-kjørerne har ikke gitt opp OL-drømmen

LILLEHAMMER (NRK): Det som blir kalt opphavet til norsk skisport øyner nytt OL-håp, og bruker ungdoms-OL for å vise seg fram.

Telemarklandslaget trener i Kanthaugen under Ungdoms-OL.

VARIERT SPORT: Telemarklandslaget trener i Kanthaugen under Ungdoms-OL. Telemark blir beskrevet som lekent, variert og publikumsvennlig. Video: Katrine Haugen.

Telemark-landslaget er samlet i den såkalte balett-bakken på Lillehammer under Ungdoms-OL, og gir daglig opplæring til folk som ønsker å forsøke seg på telemark-ski.

Skistilen som ble internasjonalt kjent ved Sondre Norheim fra Morgedal, ble nærmest allemannseie for skiinteresserte nordmenn før og etter Lillehammer-OL i 1994. Men de siste årene har det vært en dalende interesse for stilen.

– Tida før 1994 var en stor telemark-bølge, mens det nå er litt nede. Men vi jobber for å få sporten til OL, og derfor er Ungdoms-OL viktig for oss, sier sportstrener for Norges Skiforbund Telemark, Jo Mork fra Vågå.

Jo Mork med sønnen Håkon og Magnus (1,5)

TIDLIG KRØKES: Landslagstrener Jo Mork med sønnene Håkon og Magnus (1,5).

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Populært i Europa

I Europa er sporten økende, og er populær i Tyskland, Frankrike og Sveits. Spesielt er det som skjer i Tyskland, viktig.

– Neste helg er det Worldcup-renn der, og begge de to største tyske TV-stasjonene sender direkte fra rennet. Så det skjer ting, og det er vi glade for, sier Mork.

Flere utøvere fra Tyskland er på plass på Lillehammer under ungdoms-lekene, blant dem regjerende verdensmester Tobias Müller (24).

– Telemark er en lidenskap. Med løs hæl har du så mange muligheter. Det er veldig lekent, med mange elementer i løypa, forteller Tobias.

Tobias Müller

Tyske Tobias Müller er regjerende verdensmester i telemark. Han sier at sporten er på vei opp i hjemlandet.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Drømmen om OL

Drømmen om OL-gren lever i beste velgående, og det har skjedd viktige ting den siste tiden.

– Vi tok et stort steg da vi fikk Telemark Utviklingsfond som sponsor i 2011, da fikk vi en helt annen økonomi og kunne arbeide internasjonalt. Nå har vi hatt et godt samarbeid med ungdoms-OL, Tomas (Holmestad, leder for ungdoms-OL, journ anm) har gjort mye for oss, sier Jo Mork.

Han forklarer at FIS har innstilt telemark som OL-gren overfor IOC, så nå er det opp til IOC om de vil godkjenne sporten.

IOC sier til NRK at de ikke kommenterer om en sport er på OL-programmet eller ei, før den eventuelt er inne. I såfall blir det OL i 2022 som blir neste mulighet for å få telemark med, for programmet for Pyeongchang i 2018 er allerede satt.