Teatervielse på Mjøsa

«Mona Oppland» og «Knut Arne Hedmark» er blitt ett. Fremtiden byr på mange teateropplevelser.

Teater Innlandet ble innviet på Mjøsa
Foto: Frode Meskau / NRK

Teater Innlandet åpnet i dag. De to fylkene Oppland og Hedmark ble viet ombord på Skibladner, under en reise mellom Gjøvik og Moelv.

– Det er et veldig spesielt sted å åpne et teater. Men det sier noe om at dette teateret skal være på farten og oppsøke folk der de bor, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Teatret presenterte åpningen som en vielse mellom de to fylkene. En dramatisering av den harde debatten som gikk i forkant av vedtaket om etablering.

Se Tv-saken her:

Video Teater Innlandet

Forsiktig start

Når Oppland nå får sitt eget regionteater sammen med Hedmark, har alle fylker i landet et teatertilbud.

Teater Innlandet ble åpnet på Mjøsa

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) var opptatt av at alle landets fylker nå har sitt eget teatertilbud.

Foto: Frode Meskau / NRK

Høstens program preges av mange mindre forestillinger, og ingen stor åpningsforestilling. Men det er mindre enn et halvt år siden vedtaket om etablering ble gjort, og snaut et par måneder siden den nye teatersjefen Janne Langaas ble ansatt.

– Denne sesongen ble fastlagt før Teater Innlandet var en realitet. Mye er derfor en forlengelse av gamle Hedmark teater. De nye stykkene er ikke på plass før over nyttår, sier styreleder Cato Schiøtz.

Teateret skal turnere i Oppland og Hedmark. Første premiere i høst er allerede på torsdag, på Balkesenteret Kapp på Toten, et nyskrevet stykke om bildekunstneren Peder Balke.

- Bør få egen scene på Hamar

Hovedkontoret skal ligge på Hamar. Styreleder Cato Schiøtz benyttet anledningen, med statsråden til stede, til å kreve fortgang i planene om nye lokaler til teateret. Han ønsker at det bygges et kulturhus på Hamar, der også Teater Innlandet skal ha administrasjon og prøvelokaler.

– Dagens lokaler er gammle og nedslitt. Dersom Hamar får nytt kulturhus, så er det en selvfølge at Teater Innlandet får en egen scene som er moderne, sier styrelederen.

Men Anniken Huitfeldt kan ikke love noe.

– Det er ikke realistisk å få gjennomslag for dette i statsbudsjettet til høsten. Riksteteateret skal vurdere om det kan være et godt forslag til en scene, men Teater Innlandet skal først og fremst ut på veien, sier kulturministeren.