NRK Meny
Normal

Tårnvillaen på Gjøvik

– Jeg håper mennesker som har interesse for det gamle kan ta vare på huset, sier Tutt Skjølberg Brouwer. Hun bor i et svært spesielt hus på Gjøvik.

Tårnhuset, i stua, Tutt Skjølberg Brouwer

Tutt Skjølberg Brouwer i den røde stuen, som er den ene av flere stuer. Her er det luksuriøst, med buer, innbygde speil og originalt listverk.

Foto: Geir Røed / NRK

Tutt Skjølberg Brouwer

– Jeg gruer meg til jeg skal flytte, sier Tutt. Hun heter egentlig Ingebjørg, men kalles bare Tutt.

Foto: Geir Røed / NRK

På Gjøvik går boligen bare under navnet «Tårnvillaen», på grunn av sitt karakteristiske tårn der det ligger vendt ut mot Vestre Totenvei på Tonjordet på Gjøvik.

– Her er det luksuriøst, med mye av det originale bevart, forteller eieren, Tutt Skjølberg Brouwer.

Stuer på rekke og rad

Tårnvillaen på Gjøvik

Tårnvillaen på Gjøvik er et landemerke. Den ble trolig bygget av Hjørdis Grøntoft, en av Norges første kvinnelige arkitekter, for Alf Mjøen, tidligere offiser, stortingsmann og ordfører på Gjøvik.

Foto: Eiendomsmegler 1

Boligen ligger på en over tre mål stor parkaktig tomt. Tutt tar imot oss ved det staselige inngangspartiet, og viser oss rundt i den gedigne boligen på 350 kvadratmeter.

I første etasje ligger stuene på rekke og rad. Man får en følelse av rikdom fra forrige århundreskifte når man vandrer gjennom de tre store stuene og den store spisestuen. Innerst i første etasje ligger kjøkkenet, som de første årene var et lensmannskontor.

I andre etasje er det store bad og soverom. Mellom flere av soverommene er det hemmelige ganger – perfekt for barn som vil leke gjemsel.

– Passer ikke med ovner

Tårnhuset, i stua, Tutt Skjølberg Brouwer

Tutt Skjølberg Brouwer i den røde stuen, som er den ene av flere stuer. Her er det luksuriøst, med buer, innbygde speil og originalt listverk.

Foto: Geir Røed / NRK

Helt på toppen ligger det som har gitt huset kallenavnet sitt; tårnet med utsikt over byen, Mjøsa og helt over på den andre siden av Mjøsa.

Tårnet kan kun brukes i sommerhalvåret, fordi det ikke er oppvarming her oppe på toppen.

– Det er gjort av estetiske hensyn. Det passer ikke med ovner på veggene her, sier Tutt, mens hun nyter et lite glatt rødvin her på toppen.

Bygget av stortingsmann

«Tårnhuset» ble bygget rundt 1900 av offiseren, gårdbrukeren og stortingsmannen Alf Mjøen. Han satt på Stortinget i hele 19 år frem til 1936. En kort periode var han også ordfører i Gjøvik.

Lokalhistorikerne er ikke helt sikre, men mye tyder på at boligen ble tegnet av Hjørdis Grøntoft, som var en av Norges første kvinnelige arkitekter.

Boligen har vært livsverket til Tutt og hennes foreldre. Foreldrene eide boligen i mange tiår før de overlot den til Tutt og hennes mann. Som pensjonist har Tutt viet all sin tid til huset, og pusset det opp. Men alt har en ende. Alderen gjør at Tutt og mannen nå skal selge – og flytte.

– Gruer meg

Tårnvillaen på Gjøvik

Tårnvillaen på Gjøvik har en parklignende tomt. Her fra inngangspartiet.

Foto: Eiendomsmegler 1

Å selge er vanskelig for Tutt. Følelsene for huset er sterke.

– Jeg gruer meg til den dagen jeg skal gi nøklene videre. Siden huset ble lagt ut for salg har jeg ikke følt at jeg har bodd her. Jeg er her, men jeg bor ikke her lengder, forteller Tutt.

– Hvem håper du kjøper huset?

– Jeg håper at mennesker som har interesse for det gamle kjøper huset og tar vare på det. Jeg håper virkelig ikke at det blir kjøpt av noen som vil rive det og gjøre det om til noe annet. Huset fortjener å vare lenger. Det er i god stand, sier Tutt.

Reportasje om den spesielle tårnvillaen på Gjøvik.