Aleksander tar med datteren Mina (3) på fire ukers ekspedisjon i fjellet

Målet er kvalitetstid sammen, og her får du hans tips til turglede mellom foreldre og barn.

Mina og pappa på tur

TURDUO: Far Aleksander og datter Mina har vært mye på tur sammen, gjerne i flere uker i slengen. Nå er de klare for det de kaller en juleekspedisjon i høyfjellet.

Foto: Elias Engevik / NRK

– Det er helt magisk. Fjellet har alltid vært min lekeplass. Det er utrolig sterkt og flott få muligheten til å dele det med en av de viktigste personene i mitt liv, sier Aleksander Read.

Lørdag la det vesle turfølget ut fra Djupslia i Øyerfjellet i Oppland, og der tok de farvel med mamma Kristin. Foran dem venter fire uker med vandring i fjell og overnatting i telt og på DNT-hytter.

Tross sin unge alder, er treåringen Mina ei turvant jente. I vår var hun sammen med pappa Aleksander i flere måneder i strekk, da de gikk hele Sør-Norge på langs og avsluttet på Glitterheim i Jotunheimen.

Mina nærbilde

UT PÅ TUR: Mina (3) har tross sin unge alder mye erfaring til fjells, i skog og mark.

Foto: Elias Engevik / NRK

Denne gangen skal de tilbringe nesten fire uker på tur sammen, og de skal ta seg fra Øyerfjellet og nordover mot Rondane.

– Jeg gleder meg til tur, sier Mina entusiastisk til pappa.

Mistet jobben

Det var da Aleksander Read mistet jobben i Røde Kors for et års tid siden, at spørsmålet rundt familiens tidsbruk dukket opp. Både han og kona, Kristin Victoria Engebretsen, kjente på tidsklemma.

Engebretsen jobber som kirurg i Drammen, og pendler fra familiens hjem i Oslo. Read måtte både hente og bringe i barnehagen, og det ble lite tid med Mina.

– Vi måtte gå ut av boksen og finne ut av hvordan vi skulle bruke vår tid som familie. Det er viktig å understreke at dette er et valg vi har tatt sammen, og som passer oss, sier han.

Aleksander Read og datteren Mina (3) er klare for ny langtur

BRUKER TIDEN SAMMEN: Aleksander og datteren Mina knytter sterke bånd gjennom friluftsliv.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Nå tar Aleksander på seg vakter på Lovisenberg sykehus, men har mye fri for å være på tur med datteren. Det å ha et liv med mindre inntekt, men mer tid til tur, er et bevisst valg han og kona har tatt. Den turglade duoen har også en egen Facebook-side der de deler bilder og video fra reisene sine.

Legger ikke noe prestisje i turen

Aleksander forklarer at siden det ikke er snø, må han bære all bagasjen på ryggen. Sekken veier rundt 45 kg, og de må belage seg på å spe på med mat fra DNT-hytter de passerer underveis. Han har også med pulk hvis det kommer mye snø, og ordnet mulighet for ettersending av nødvendig utstyr.

Selv om de er godt forberedt til turen, legger de likevel ikke noe prestisje i å fullføre.

Aleksander Read

NYTELSE: – Det utrolig flott som far å se hvordan hun er og operer i fjellet, sier Aleksander Read om turene med datteren.

Foto: Elias Engevik / NRK

– Dette handler om kvalitetstid for oss to sammen, og det er ikke noen tanker om prestasjon som ligger bak vår ekspedisjon. Det skal være koselig. Blir det for dårlig vær, sykdom eller noe uhyggelig, har vi ikke noe problem med å avbryte, sier han.

Baby i januar

I januar venter de et nytt barn, men Mina og pappa Aleksander kommer hjem i god tid til både jul og baby. Turen avsluttes 16. desember. Mor Kristin Engebretsen skal være hjemme mens mann og datter er på tur, og hun innrømmer at det blir trist å ikke se dem på noen uker.

– Men nå er ikke jeg like fjellgeit som de to andre, så det er egentlig ganske greit. Og jeg vet at de har det kjempefint på tur. På denne måten blir alle fornøyde i hverdagen, og vi får kabalen til å gå opp på en bedre måte, sier hun.

Aleksander understreker at dette opplegget ikke passer for alle.

– Jeg har en fleksibel jobb hvor jeg kan jobbe lite i perioder og mye i andre perioder. Dette er vår måte å gjøre det på. Vi forsøker å ta seriøst de spørsmålene som er viktige for oss, slik livet er nå. Så får vi se hvor det bærer på sikt, men akkurat nå bærer det til fjells, sier han.

God tur Mina og pappa

PÅ GJENSYN: Mamma Kristin Engebretsen sier farvel til sine kjæreste før de drar på langtur uten henne.

Foto: Elias Engevik / NRK