NRK Meny
Normal

Taler rottenes sak

«Rotters røst» mener rottene må få leve fritt i Oslo og Akershus, og at det må bli forbudt å skade eller drepe dem.

Rotte i hus

MANGE VENNER: Rottene må få frisone i Oslo, mener ulvemotstanderne i «Rotters røst».

Foto: ANTICIMEX

Det er folk som er opptatt av rovdyrpolitikk og mener det er for mange ulver i Norge som har opprettet gruppa på Facebook, trolig som et svar på rovdyrvennene i «Rovviltets røst».

– Hvis du har problemer med rottene i Oslo, så må du flytte fra byen, for der skal vi ha rotter. Det hele er bare for å vise hvor idiotiske argumenter byfolk har for at vi skal ha ulv på bygda, sier initiativtakeren, Arild Støen fra Gran på Hadeland.

Facebook-gruppe "Ja til rotter i Oslo og Akershus"
Foto: Skjermdump

Ment humoristisk

Diskusjonene om rovdyr på sosiale medier koker. Støen sier han har ment å komme med et humoristisk bidrag i en ellers betent rovdyrdiskusjon.

Siden har en klar brodd mot dem som vil ha flere rovdyr i Norge. Som jeger er Støen sterkt engasjert i rovdyrsaken.

Arild Støen

ROTTENES RØST: Arild Støen er jeger og kritisk til rovdyr. Han er også tilsynelatende svært opptatt av rottenes ve og vel.

Foto: Privat

– Rottene drepes for fote. Hvorfor er ikke rotter noe verdt for disse naturvernerne som er så opptatt av liv, spør han.

Gruppemedlemmene diskuterer tilstanden til «Alnabrureviret», det oppfordres til fôring av rottene og det er mye sinne mot «rottehaterne».

I Oslo og Akershus «skal rotter leve fritt, og de kan overhodet ikke røres, skades, eller drepes, uten en lang politisk prosess først. Det må innføres blodstrenge straffer for dem som overtrer disse bestemmelser», heter det på nettsida.

– Bare vås

Leder i Rovviltets røst, Anne Margrethe Vadder, hadde ikke hørt om denne Facebook-gruppa. Hun sier det er rom for mer humor mellom frontene i rovdyrdebatten, men akkurat denne humoren imponerer henne ikke.

Anne Margrethe Vadder

ROVILTETS RØST: Anne Margrethe Vadder er leder i Rovviltets røst, en organisasjon som jobber for rovdyrenes rett til å leve i norsk natur.

Foto: Privat

– Dette er jo bare vås. De får bare holde på som de vil. De er veldig barnslige, dette er sånne som har veldig mye fritid.

Hun ser ikke noe grunnlag for å sammenligne rotter og rovdyr, men trekker på skuldrene av hele den opphetede nettdebatten om rovdyr.

– De får holde på. Jeg er helt ute av den debatten der, det blir det samme hele tiden, sier Vadder.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.