NRK Meny
Normal

Tajik: – Bekymringsfullt at politiressurser flyttes fra distriktene

Lederen av stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap) mener justisdepartementet må sørge for mer penger til politidistriktene.

Hadia Tajik

BEKYMRET: Hadia Tajik synes ikke justisdepartementet har fordelt pengene på en fornuftig måte. – Det er svært bekymringsfullt at politidirektoratet og justisdepartementet har valgt å prioritere pengene slik at det bare er de sentrale leddene som får midler, og ikke tjenestestedene lokalt, sier hun til NRK (arkivfoto).

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Arbeiderpartiet krever politisk styring av politiet når den nye politireformen innføres. I forslaget til politireform skal politidirektoratet selv avgjøre organisering og fordeling av penger internt i politiet.

Må kutte stillinger

Tidligere denne uken ble det kjent at Hedmark ikke får tilsette flere politifolk og må kutte stillinger på grunn av dårlig økonomi.

– Vi er fra før skrapa på bemanning. Det blir færre politifolk ute, og det er det stikk motsatt av det politireformen sier om mer politi ute, sa leder i politiets fellesforbund i Hedmark, Reidun Martinsen til NRK.

Lederen av stortingets justiskomite, Hadia Tajik, deler bekymringen.

– Bekymringsfullt at ressurser flyttes fra distriktene

– Det er svært bekymringsfullt at politidirektoratet og justisdepartementet har valgt å prioritere pengene slik at det bare er de sentrale leddene som får midler, sier hun.

– Men nå har jo politiet fått pålegg om en del investeringer sentralt, blant annet på at et utdatert datasystem må oppdateres?

– Jeg forutsetter at justisministeren sørger for politiet får de midlene de trenger, både til å ta nødvendige investeringer som har betydning for hele politiet, men også at man sørger for å ha nok midler til at man reelt kan få et politi som er tilgjengelig for folk. De meldingene vi får fra flere steder i landet, om ressurser som i praksis flyttes til politidirektoratet i Oslo, bekymrer oss, sier hun.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP)

FORNØYD: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (FrP) mener det er hensiktsmessig at politidirektoratet får mer penger.

Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Frp: – Vi har bemannet opp i distriktene

Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), sier han er enig i at det er viktig at det kommer ressurser ut til politidistriktene.

– Vi har bemannet opp med 700 nye distriktsstillinger på to år. Det er så mange som er utdannet fra politihøgskolen, sier han.

Han mener likevel det er viktig med en balansegang mellom hvor mye midler som skal holdes sentralt. Videre påpeker han at det er god politisk kontroll over denne fordelingen.

– Samtidig er det viktig at politiet selv som må få handlingsrom, noe vi så ble redusert under forrige regjering, og som den fikk kritikk for, avslutter han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.