NRK Meny
Normal

De første bildene i hans nye liv

Fotografen Nabeeh Samaan har flyktet fra Syria. Nå vil han dokumentere livet som flyktning i Norge.

Fotofraf vil dokumentere livet som asylsøker

STARTER PÅ NYTT: Nabeeh tar de første bildene av kameraten Wassem på soverommet etter å ha vært 4 dager i Norge.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

–Smil!

Nabeeh instruerer vennen Wassem på et trangt rom på korttidsmottaket på Hov i Søndre Land. De to syriske mennene har nettopp kommet inn i landet etter å ha syklet over grensa fra Russland.

I følge grenseavtalen mellom Norge og Russland kan ikke grensen krysses til fots.

– Det er ganske tåpelig. Vi kom med taxi til grensen, men da vi kom til grenseovergangen måtte vi sykle de 20 metrene over. Vi hadde mange bager og en gitar, men fikk alt opp på hver vår sykkel, forteller Wassem.

– Vi var begge veldig glade da vi kom oss over sier han.

Jobbet som fotograf

Nabeeh kommer fra Homs i Syria. Han har en bacehelorgrad og var jusstudent da han startet å jobbe som fotograf i stedet.

Men etter hvert ble det vanskelig å gå rundt med fotoapparetet.

– De trodde jeg var reporter for Al Jazeera eller andre tv-kanaler. Etter hvert ble det umulig å ta bilder av det som skjedde i Syria, sier han.

Nabeeh sier han kom til Norge mye på grunn av Wassems bror, som allerede bor her, men også fordi det er et trygt land.

– Jeg vil starte et nytt og trygt liv. Jeg vil jobbe og ta bilder, men det er svært vanskelig å vite hvordan fremtiden blir, sier han.

Fotograf fra Syria

MÅTTE FLYKTE: I Syria ble det stadig vanskeligere for Nabeeh Samaan å ta bilder. Nå vil han vise hvordan det er å leve som flyktning i Norge

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vil ikke tilbake til Syria

Kameratene sier begge at de aldri vil tilbake til Syria.

– I dag ser du gutter på 10-12 år som bærer våpen i gatene. De guttene vil bli voksne en dag, og da vil kanskje også deres barn ha våpen. Jeg tror aldri vi blir kvitt krigen og urolighetene, sier Wassem.

Drømmen for begge er å ha en familie i Norge, og ha et rolig og trygt liv her. For Nabeeh er drømmen å være fotograf, og dokumentere noe av det han opplever nå.

– Jeg vil vise flyktningenes liv. Vise hvordan det er å reise fra ett sted til et annet og hva det gjør med oss. Men først trenger jeg å hvile, smiler han.