Hopp til innhold

Trysilelva synker, mens Mjøsa stiger

Skadeflommen i Trysil er på retur. Nå varsler NVE at Mjøsa vil stige hele uka til det samme nivået som de to siste flomårene.

Flom Nybergsund 2
Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Både i 2011 og 2013 oppstod det en materielle skader på grunn av høy vannstand i Mjøsa. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nå stort fokus på Mjøsa.

– Der venter vi fortsatt stigende vannstand, og at det vil stige utover uka og fram mot helga. Den skal stige 70-80 centimeter i forhold til det som er i dag. Omkring det som var i 2011 og 2013, sier sjefsingeniør Paul Christen Røhr i NVE.

Ifølge prognosene vil vannstanden stige til om lag 6,66 - 6.70 meter på lokal skale. Under skadeflommen i fjor kuliminerte flommen på 6,71 meter over det såkalte nullpunktet på lokal skala for Mjøsa.

– Folk som har eiendom eller utstyr ved Mjøsa bør bruke de nærmest dagene til å flytte ting eller sikre så godt de kan i forhold til at det nå bli høy vannstand, sier Røhr.

Forbereder seg på flomskader

Ordføreren i Hamar Morten Aspeli sier kommunen nå forbereder seg på det som eventuelt kan komme av utfordringer med Mjøsa denne uka. Foreløpig er det ikke mye skader å melde om, en undergang er stengt på grunn av mye vann.

– Vi har etablert en krisestab ved teknisk drift og anlegg og følger rutiner og er sånn sett godt forberedt. framover. Krisestaben har daglige møter og vi får varslet fra fylkesmannen og NVE. I dagene framover er det ventet lite nedbør og noe kjøligere vær og det er jo gunstig, sier Aspeli.

I løpet av natten til tirsdag er det ikke kommet inn mange meldinger om nye flomskader. Men i Sør-Odal er fylkesvei 175 ved Melland bru på Galterud i Sør-Odal blitt stengt på grunn av mye vann i den ene vegbanen.

NSB melder også at på Dovrebanen kjører togene nå sakte mellom Hunderfossen og Ringebu på grunn av flom. Ifølge selskapet vil det bli forsinkelser.

Vannet flytter seg sørover

Møte i kriseledelsen i Trysil

KRISELEDELSE: Tirsdag morgen var det nytt møte for kriseledelsen i Trysil kommune. Flommen er på retur, men fortsatt er det store utfordringer med materielle skader og å tilby hjelp til innbyggere som er rammet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mye snø med mye nedbør for noen dager siden førte til at det ble ekstremflom i Trysil som toppet seg mandag midt på dagen. Nå er denne flommen på retur.

– I Trysil har situasjonen i løpet av natten vært slik vi håpet at vannføringen har gått noe ned og vannstanden også har senket seg noe i forhold til midt på dagen i går, da det var på det høyeste. Så nå er vannstanden på vei ned i Trysil, sier Paul Christen Røhr.

Han opplyser at flomtoppen i vassdraget nå flytter seg sørover i Hedmark og mot Akershus,

– I deler av sørfylket så vil man muligens ha noe økende vannføring utover dagen før det igjen begynner å synke. Det er jo sånn at flomtoppen forplanter seg nedover vassdraget, sier han.

Ordfører Ole Martin Norderhaug i Trysil er glad for at flomtoppen er nådd, men sier det fortsatt er store utfordringer. 25 hus i Nybergsund er til dels kraftig oversvømt.

– En del av har flyttet ut fordi vannet har gått så høyt i huset at det ikke er mulig å bo der. De vil jo nå møte et stort opprydningsarbeid med å tørke opp kjellere og kanskje skifte gulv og annet. Det er jo klart at det er et forferdelig arbeid å gå løs på så kort tid etter den forrige store flommen, sier han.

Slik rammes mjøsbyene

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har beregnet hvordan vannet vil bevege seg ved flom mange steder i landet. Kartene NRK viser baserer seg på NVEs egne flomsonekart for 50-, 100- og 200-årsflom.

Her kan du se hvor vannet vil stå ved på ved 50-, 100- og 200-års flom i Hamar, Lillehammer og Gjøvik,

Hamar:

200-årsflom osv Hamar

Lillehammer:

200-årsflom - Lillehammer

Gjøvik:

200-årsflom - Gjøvik

Flere saker fra Innlandet