Hopp til innhold

Kan bli et symbol på alt som gikk galt

– Det er ikke gitt at HamKam kommer tilbake, hvis de går konkurs og må starte på nytt i 5. divisjon. Det sier fotballkommentator Truls Dæhli.

Jan Jönson, Tom Nordlie og Truls Dæhli

Truls Dæhli - øverst t.h. sier det blir en lang vei tilbake for HamKam dersom de går konkurs og må starte på nytt i 5. divisjon.

Foto: NRK

Truls Dæhli er opprinnelig fra Hamar, og som mangeårig fotballkommentator i VG har han fulgt utviklingen både i HamKam og i norsk fotball for øvrig.

At HamKam nå er på Randen av konkurs er ikke direkte overraskende for ham.

– Det er vel ikke så mange som er overrasket over at det er dramatisk, slik denne sesongen har utviklet seg, sier Dæhli.

Klondyke-stemning

Nye Briskeby gressbane i Hamar

Nye Briskeby - et topp moderne anlegg godkjent for fotball på høyeste nivå.

Foto: Bjørn Anders Sørli

Dæhli mener det bare speiler situasjonen i norsk fotball generelt. Om det ikke er like dramatisk for alle, så er det det for mange. Det har bare ikke kommet helt til overflaten ennå, tenker Dæhli.

– For ikke så lang tid tilbake var norsk fotball preget av en klondykestemning. Det var gode tider. Det ble brukt veldig mye penger. Dessverre ble nesten alle pengene brukt til spillerlønninger, og fortrinnsvis til utenlandske spillere, sier Truls Dæhli.

Da oppturen snudde var pengene brukt opp, og litt til. Samtidig ble det satt i gang store og ekstremt kostbare stadionutbygginger mange steder. Det forverret den økonomiske situasjonen da motgangen kom.

Og motgangen er der virkelig for HamKam. Får ikke klubben på plass over tre millioner kroner innen tirsdag, går de til skifteretten og slår seg konkurs. Og sponsorene sitter foreløpig på gjerdet og venter

Symbol på alt som gikk galt

Truls Dæhli

Truls Dæhli, HamKam-supporter og fotballkommentator syns det er trist om HamKam blir slått konkurs.

Foto: NRK

– Når HamKam befinner seg i bunnen i nivå to og sitter med en stadion og et tribuneanlegg som definitivt hører hjemme i toppen av tippeligaen, så risikerer HamKam å bli et symbol på alt som gikk galt. Og det er leit, sier Truls Dæhli.

Les også: – Mitt HamKam-hjerte blør

Spørsmålet, mener Dæhli, blir om man bare skal slippe alt og la det forfalle, eller om det finnes muligheter for å ta noen grep slik at man kan komme tilbake med en langsiktig og mer bærekraftig satsing.

– Er det like greit å la klubben gå konkurs og starte helt på nytt?

– Altså, folk begynner jo å bli lei alle redningsaksjonene. Det blir en slitasje og man mister tillit til at klubben blir forvaltet fornuftig. Om konkurs er riktig er vanskelig å si. Man vil i alle fall få et brudd med fortida og man får tid til å bygge opp igjen noe nytt

Risikerer å forvitre som klubb

HamKam jubel

Et sjeldent glilmt av HamKam-jubel.

Foto: Knut Sveen

– Samtidig er det dramatisk å havne så langt nede i systemet. Da risiker man rett og slett å forvitre som klubb, i alle fall som en klubb i toppen. Og det er ikke gitt at HamKam da kommer tilbake. Det er en riskiko, sier Dæhli.

Han mener det er flere enn HamKam som må tenke over situasjonen. Hva betyr det som er bygd opp på Briskeby for Hamar? Hva betyr HamKam som klubb?

– For meg, sett utenfra, så er navnet og klubben og historien en vesentlig del av Hamar by, sier Dæhli.

Kan miste talentene

Når HamKam har tapt kamp etter kamp denne sesongen, har mange snakket om de yngre som kommer bak. Det er mange svært lovende årganger.

Truls Dæhli tror ikke barn og unge i HamKam vil slutte å spille fotball selv om de mister A-laget. Men når klubben eventuelt har bygd seg opp igjen fra den nederste divisjonen, vil mange av de unge og beste ha gått til andre klubber.

HamKam yngres

2000-årgangen i HamKam hylles som kretsmestere.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Hvis HamKam må helt ned på nivå fem, kan man risikere å miste noen gode årganger. De beste som tar steget kan da være borte forlengst. Og da blir det en enda lenger vei fram, sier Truls Dæhli.

Sjangsen for å hjelpe unge talenter inn i toppfotballen blir dårligere uten et elitelag. Men rykker HamKam bare ned til 3. divisjon, så er de fortsatt i posisjon, mener han.

Farlig å la yngres ta regninga

Yngres avdeling i HamKam er skilt ut fra eliten og har i dag en sunn og bra økonomi. Dermed har det blitt spekulet i om de kan hjelpe A-laget nå.

– Det er farlig. Det er jo en grunn til at de ble skilt ut, jeg antar nettopp for å være sikret en god og sunn økonomi for barn og ungdom i klubben.

Om HamKam skal reddes, tenker Dæhli at det må bli i form av et spleiselag og da kan det tenkes at Yngres kan bida med noe.

– Men jeg syns ikke at yngres avdeling skal risikere seg selv i en redningsaksjon for A-laget, sier Truls Dæhli.

Flere saker fra Innlandet